Több száz rendőr és katona vonult fel helyi idő szerint vasárnap hajnalban Rio de Janeiro drogbárók ellenőrzése alatt álló két favelájában, azaz nyomornegyedében.

MTI - A kikötő térségében fekvő Cajú és Barreira do Vasco favelák elleni akcióban 1500-an vettek részt: a katonai rendőrség elit egységei, a polgári rendőrség, valamint 200 tengerészgyalogos páncélosok támogatásával.

A rendőrjárőrök ellenőrző pontokat állítottak fel a favelák különböző pontjain, ellenőrizték a gépjárműveket, és igyekeztek megakadályozni a más észak-riói favelákba napok óta átszivárgó drogbárók távozását.

A két favela megtisztítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a rendőrök helyreállítsák a rendet a több bűnbanda és egy félkatonai milícia ellenőrzése alatt Mare negyedben. A mintegy 75 ezer lakosú, 15 favelából álló városrész a városba vezető két fő autópálya mellett húzódik.

A Rio de Janeiró-i hatóságok 2008-ban kezdték meg a "pacifikálásnak" nevezett műveleteket, hogy visszavegyék a szegénynegyedek feletti ellenőrzést a kábítószer-maffiáktól és a milíciáktól, így kívánva csökkenteni az erőszakot a 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia előtt.