Az államháztartás központi alrendszerének hiánya februárban 337 milliárd forint volt, az első két hónapban a deficit 339,5 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 40,3 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormany.hu internetes oldalon a részletes pénzforgalmi összesítés ismertetésekor. 

Az adatok megegyeznek a március elején közölt előzetes számokkal. Az államháztartás törvényi előirányzata 841,8 milliárd forint pénzforgalmi hiányt tartalmaz 2013-ra. Az NGM közleménye szerint az államháztartáson belül a központi költségvetés 360,4 milliárd forint deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 11,2 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 12,2 milliárd forint szufficittel zártak februárban.  A múlt év februárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 393,9 milliárd forint volt, az első két hónapban a hiány 286,6 milliárdot tett ki, ami az éves előirányzat 32,1 százalékával volt egyenlő.

A központi költségvetés ez év február havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 80,9 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak. A magasabb teljesülés hátterében egyrészt egyes adóbevételek, főként az általános forgalmi adó, előző évet meghaladó befizetései, másrészt pedig a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok magasabb összegű bevételei állnak.

A központi költségvetés február havi kiadásai 36,7 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában, amely elsősorban a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak idei nagyobb összegű teljesülésével függ össze. A költségvetési szervek kiadásaiban kiemelt szerepet játszanak a 2012. május 1-jétől, valamint a 2013. január 1-jétől átvett önkormányzati intézmények kiadásai.

A kamatkiadások 2013 februárjában 277,0 milliárd forintot tettek ki, 9,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig közel 5,4 milliárd forintos szintet értek el, 2,6 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadás 271,6 milliárd forint volt, amely így összességében 7,2 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakához képest.

A társadalombiztosítási alapok 2013. február havi 11,2 milliárd forint szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 1,1 milliárd forint, valamint az Egészségbiztosítási Alap 10,1 milliárd forint többletéből tevődik össze. Idén februárban az alapok együttes hiánya 3,7 milliárd forintot tett ki.

A különbség elsősorban bevételi oldalon jelentkezett, az előző évinél magasabb összegben teljesültek többek között a Nyugdíjbiztosítási Alap szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, az egészségügyi hozzájárulások, valamint az Egészségbiztosítási Alap költségvetési támogatásai, térítései is.

Az elkülönített állami pénzalapok február havi 12,2 milliárd forintos többlete az előző év azonos hónapjához képest kedvezőtlenebb lett, a havi szufficit 2,1 milliárd forinttal elmaradt a tavalyi év azonos havi értékétől. Az alapok összes bevétele 6,4 milliárd forinttal, kiadása pedig 4,3 milliárd forinttal kisebb összegben teljesült.

A bevételek részletes áttekintéséből kiderül: a társasági adóból a központi költségvetésben 19,4 milliárd forint bevétel keletkezett, mely a 22,2 milliárd forintos befizetés és 2,8 milliárd forint kiutalás különbözeteként állt elő. Az egyenleg a tavalyi év azonos időszakához képest 5,2 milliárd forinttal teljesült alacsonyabban.

Februárban az általános forgalmi adóból 215,7 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi összeget 42,1 milliárd forinttal haladta meg. A túlteljesülés hátterében a kiutalási határidőre vonatkozó szabályok változása áll: a kiutalási határidő 45 napról 75 napra emelkedett. A bevétel 87,9 százaléka a belföldi áfabevételekből, 7,3 százaléka az importáfa-befizetésekből, míg 4,8 százaléka a dohánygyártmányok áfa-befizetéseiből származott. A jövedéki adóból realizált bevétel februárban 64,1 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételhez képest 1,6 milliárd forinttal, 2,4 százalékkal magasabb volt.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele februárban 123,0 milliárd forint volt, amely 125,1 milliárd forintos bruttó befizetés és 2,1 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 3,9 milliárd forinttal, 3,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi összegnél.

A távközlési adóból február hónapban 3,0 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek. A távközlési adó 2012. július 1-jétől hatályos adónem, az első befizetési kötelezettség 2012. szeptemberben keletkezett. A pénzügyi tranzakciós illeték mérlegsoron a költségvetésnek februárban 13,4 milliárd forint bevétele keletkezett. Az éves előirányzat 301,1 milliárd forint. A biztosítási adóból februárban 4,1 milliárd forint bevétel keletkezett. Az új adónem 2013. január 1-jétől a baleseti adót, a biztosítókat terhelő pénzügyi intézmények különadóját és a tűzvédelmi hozzájárulást váltja ki.