Az európai és az amerikai lapok is vezető helyen foglalkoztak pénteken XVI. Benedek lemondásával, néhány újságban már kommentár is megjelent a visszavonult egyházfő tevékenységének értékelésére. 

Németországban a pápa lemondásával megindult XVI. Benedek munkásságának értékelése. A konzervatív Die Welt például Búcsú bátorsággal, alázattal és kedvességgel című írásában kiemelte, hogy a távozó pápa ugyan alig nyolc évig volt hivatalban, "hagyatéka mégis hatalmas", tevékenységének kulcsmotívuma pedig a dolgok feltárása, tisztázása és a felvilágosítás. XVI. Benedek a "radikális feltárás" igényével foglalkozott az "egyház bűneivel", a teológia "kisiklásaival és zsákutcáival", a hagyomány helyes értelmezésével, vagy éppen a kereszténységnek a zsidóságban lévő gyökereivel és a keresztény-muzulmán párbeszéddel.

A liberális Der Tagesspiegel kommentárja szerint XVI. Benedek lemondása megfelelő alkalom a katolikus egyház megújítására. XVI. Benedek "a maga módján arra kényszeríti az egyházat, hogy ismerje fel az idők jeleit", amelyek azt mutatják, hogy változásra van szükség. A katolikus egyháznak "nem kell modernizációs reformmozgalommá alakulnia", de fel kell ismernie, hogy megváltozott körülötte a világ, ezért az egyháznak is változnia kell, hogy megőrizhesse értékeit - írta a német liberális lap.

A francia napilapok is címlapjukon foglalkoztak XVI. Benedek pápa előző napi lemondásával. A Le Figaro első oldalán például a pápát szállító helikopter látható, amint éppen elhagyja a Vatikánt. A konzervatív napilap fehér hollónak nevezte a pápát, aki mostantól a bíborosi kollégiumra, "a hatalom igazi birtokosára" figyel, de a nyugalmazott pápa meg fogja őrizni befolyását a katolikus egyházban - hangsúlyozta a konzervatív lap. "Két pápa a Vatikánban, katolikus ez? " - írta ironikusan a Le Parisien. A fővárosi napilap által megkérdezett vatikáni elemzők szerint amennyiben XVI. Benedek folytatja teológiai munkásságát és publikálni fog, az "zavarólag" hathat az új pápa tevékenységére.

Az olasz napilapok közül "Engedelmességet fogadó zarándoknak" nevezte el XVI. Benedeket a L'Avvenire katolikus napilap. "Árvák maradtunk" - írta a lap, amelynek vezércikke szerint a Hit Évében ennél "prófétikusabb gesztust" XVI. Benedek nem is tehetett volna. Más újságok "remetepápának" nevezték el XVI. Benedeket. A L'Osservatore Romano szentszéki napilap "történelmi pillanatként" értékelte a pápa lemondását, amely "az egyházat felébresztheti a lelkekben". Az újság azt írta, hogy XVI. Benedek döntése "súlyos, de az újdonság erejével ható" lépésnek számít, amely "egyesek számára érthetetlen, de mindenkinek megmutatta a XVI. Benedekben lakozó erőt...".

"Az emberré vált pápa repülésének" nevezte a La Repubblica a Vatikánból Castel Gandolfóig helikopterrel megtett utat. A napilap információi szerint XVI. Benedek az eddigi pápai lakosztályához képest sokkal szerényebb körülmények között találta magát: "baldachin nélküli, 75 centiméter széles ágyon töltötte a lemondása utáni első éjszakát, és egyelőre a rokonai fényképeit sem vihette magával a Vatikánból", ahol a lakosztályát lepecsételték.

A Corriere della Sera úgy tudja, a XVI. Benedekhez érkezett üzenetek között volt a kínai püspökök és hívők köszönő levele is, amelyet az újság a Vatikán és a Peking közötti - az új pápával lehetséges - nyitás első jeleként értelmezett. A Corriere szerint a bíborosok azt akarják, a következő pápa fogadja meg, hogy élete végéig a helyén marad. A pápai lemondás bevezetése ugyanis akármilyen "laikus intézménnyel tenné egyenlővé az egyházat". Az olasz napilapok szerint a pápaválasztó konklávé március 11-én kezdődhetne, pontosan egy hónappal XVI. Benedek lemondásának bejelentése után.

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap Benedek kamerák nélkül című jegyzetében azt boncolgatja, mi várható visszavonulása után XVI. Benedektől. "Azon pápa számára, akit elsősorban meghallgatni jártak az emberek, a lemondás után nem sok változás vár. Továbbra is dolgozni, kutatni, írni fog. Bár a munkája eredményeiről szóló híreknek már nem lesz pápai enciklika formájuk, intellektuális erejüket ez semmiképpen sem fogja gyöngíteni." Megállapítja: személyiségét ismerve nyilvánvaló, hogy jól fogja érezni magát a kamerák nélküli világban.

A jelentősebb amerikai lapok közül pénteken több is a címlapon elindított, nagy terjedelmű, fényképes tudósításban számolt be a pápa távozásáról. A The Washington Post cikke kiemelte: noha nem nagyon valószínű, hogy a konklávé amerikai pápát választ majd, Sean O'Malley bostoni érsek megfelelő személy lenne a feladatra, a többi között azért, mert már 1995-ben meghirdette a "zéró tolerancia" elvét a nemi erőszak kérdésében. "Amikor a bíborosok hamarosan összegyűlnek, hogy megválasszák Benedek utódját, talán a legfontosabb kérdés, amivel szembesülniük kell, az az, hogy a választottjuk túllendíti-e a katolikus egyházat a papi nemi erőszak keltette, oly régóta elhúzódó botrányon" - írta. O' Malley több nyelven beszél, nincsenek ellenségei, a többi bíboros jól ismeri és a latin-amerikai kardinálisok favoritja.