Elődje irányvonalát kívánja folytatni Bernard Cazeneuve új francia költségvetési miniszter, aki szerda délben vette át hivatalát az állítólagos svájci bankszámlája miatt adócsalás és pénzmosás vádjával indult ügyészségi eljárás nyomán előző este lemondott Jérome Cahuzactól.

(MTI) - "Nincsen más lehetőség, mint a költségvetési egyensúly helyreállításának stratégiája. Ez határozottságot, szigort és megértést követel" - mondta szerda délelőtt az új tárcavezető az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában.

Az eddig az európai ügyeket irányító 50 éves Cazeneuve, akinek első feladata a 2014, es költségvetés kidolgozásának befejezése lesz, azt mondta: "nem fél a dolgok technikai részétől". Elismerte ugyanakkor, hogy nem rendelkezik olyan "alapos ismeretekkel, mint amilyenekkel Jérome Cahuzac", aki a francia kormány egyik legelismertebb tagjának számított bal,  és jobboldalon egyaránt. Hozzátette: "néhány napig, hétig, hosszú órákon át csak olvasni fogok, hogy elsajátítsam azt a témát, amit még nem kezelek olyan jól, mint az elődöm". "Ez a minisztérium nagyon sok alázatot követel. Miután olyan ember vagyok, aki nem mond véleményt olyan dolgokról, amelyeket nem ismer eléggé, előbb mindent magamévá akarok tenni" - hangsúlyozta az új költségvetési tárcavezető.

 A kiváló diplomatának számító Cazeneuve jól ismeri európai kollegáit és hazája Brüsszelnek tett kötelezettségvállalásait, hiszen azokat európai ügyi tárcavezetőként eddig gyakran ő képviselte az uniós találkozón. A miniszterváltás ezért nem rengette meg a pénzügyi piacokat és a gazdasági köröket. Az ipari világ kifejezetten üdvözölte az új miniszter személyét, akinek választókörzetében több nukleáris létesítmény is található. Ezenkívül köztudott, hogy Cazeneuve elődjével baráti viszonyt ápol, mindkettőjüket ugyanaz az elegancia, pontosság, munkabírás és a kormány iránti szolidaritás, valamint Francois Hollande államfőhöz fűződő több évtizedes politikai barátság jellemzi.

Jean, Marc Ayrault francia miniszterelnök március elején jelentette be, hogy ötmilliárd eurós újabb megtakarításra kérte 2014, re minisztereit a kormány által korábban előirányzott évi 10 milliárd eurós megtakarításon felül. Ennek kapcsán Cazeneuve "sok szigort, sok határozottságot és az ország, illetve minden egyes minisztérium helyzetének alapos megértését" ígérte.

Az új miniszter egyébként az RTL rádiónak adott interjúban úgy vélte, hogy a ciprusi válság és a mentőcsomag parlamenti elvetése nem fenyegeti az eurózóna stabilitását, és arra kérte Nicosiát, hogy üljön újra tárgyalóasztalhoz az ország hitelezőivel.

"Nagyon sok intézkedés született az eurózóna stabilizálása érdekében, amelyek strukturális lépések, és ezekkel elkerülhetők, hogy a korábbi spekulatív hibák megismétlődjenek" - hangsúlyozta Cazeneuve. "Újra tárgyalni kell a trojkával (Európai Unió, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap), vagyis a trojka újra tárgyalásokat kezdeményez Ciprussal" - tette hozzá.

A ciprusi parlamenti szavazás ellenére az új francia költségvetési miniszter szerint megvalósítható az euróövezeti pénzügyminiszterek által elfogadott terv, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kap, ha az ország e mellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, elsősorban a bankbetétek egyszeri megadóztatásával.

"Nekem személy szerint nem jelentett problémát, hogy az orosz oligarchák egy részét kérték fel az ország talpra állítására" - fogalmazott Cazeneuve, aki szerint a ciprusi bankok "nem tartoznak a világ legátláthatóbb intézményei közé és 45 százalékban nem helyiek számláit kezelik, akiknek pedig egy jelentős része orosz oligarcha".