Nem ismerte el bűnösségét csütörtökön tett vallomásában az MVM-ügyben folyó perben K. László, a System Consulting Zrt. tulajdonosa, aki harmadrendű vádlott a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős kárt okozó hűtlen kezelés miatt folyó eljárásban.

MTI - A Kaposvári Törvényszéken K. László csak részben tett vallomást, kérdésekre pedig nem kívánt válaszolni. Annyit azonban már meghallgatása elején közölt, hogy nem tartja magát bűnösnek.

A Fővárosi Főügyészség 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolja Kocsis Istvánt, az MVM, illetve Kovács Józsefet, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatóját és még négy vádlott-társukat. K. László terhére rója a vádhatóság, hogy az MVM-nek 14 milliárd forintos kárt okozott - amelyből 12 milliárd megtérült - a vásárosnaményi erőmű félbeszakadt beruházása kapcsán.

A vádirat szerint az MVM a harmadrendű vádlott cégével a vásárosnaményi, kombinált ciklusú erőmű felépítésére, valamint földgáz- és bioetanol-vásárlásra kötött szerződést. Egy luxemburgi cégen keresztül bonyolították volna le a beruházást, amelyhez egy osztrák bank adta volna a 89 millió eurós hitelt.

A különféle szerződések és pénzmozgások során – amelyekben szerepe volt egy kajmán-szigeteki és egy panamai offshore cégnek is – a harmadrendű vádlott cége több tízmillió eurós hitelt kapott az erőmű végül félbemaradt kivitelezésére, és ami miatt az MVM-et összességében tetemes kár érte.

Vallomásában K. László felidézte, hogy miniszterként vagy cégtulajdonosként már 1980 óta kapcsolatban áll az MVM-mel, amellyel a kétezres évek elején az orosz államadósság lebontásában játszott szerepe során is kötött szerződéseket.

Az elmúlt évtized közepén az MVM többségi és a SC kisebbségi tulajdonában lévő Kárpát Energo Zrt. révén olyan üzleteket kötött, amelyek lehetővé tették volna Ukrajnából önálló vezetéken érkező gáz felhasználásával a tervezett vásárosnaményi erőműben az akkorinál olcsóbban villamos áramot előállítani, és azt a kommunális szektornak biztosítani. Kapitális hibának nevezte, hogy a megvalósítástól végül az MVM Kocsis István vezérigazgató leváltása után elállt, holott a mostani keleti nyitás jegyében a tervezett gázvezeték az orosznál kedvezőbb árú azeri, örményi gáz beszállítását is lehetővé tette volna.

A bíró ismertette K. Lászlónak a nyomozás során tett vallomásait, amelyek szerint többször is kijelentette: mindig is a magyar állam érdekeinek képviseletét tartotta szem előtt üzleti ügyeinek során. A nyomozóhatóság előtt azt is kifejtette, hogy az MVM-mel rendkívül bonyolult üzleti tranzakcióban tervezték az erőmű megvalósítását, és arról az MVM döntött, hogy milyen formában finanszírozza a beruházást hitelintézetek és projektcégek bevonásával.

A Kaposvári Törvényszéken a hat vádlott kihallgatása a tervezett négy nap helyett három nap alatt lezajlott, így március 18-án tanúk meghallgatásával folytatódik az eljárás.