A horvát hazai össztermék (GDP) 2 százalékkal csökkent 2012, ben az előző évhez viszonyítva - közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) szerdán, megerősítve múlt havi előzetes becslését.

(MTI) - Ez már a negyedik egymást követő év, hogy csökken a horvát GDP.

Horvátország a tervek szerint július elsején csatlakozik az Európai Unióhoz. A 4,3 millió lakosú országban januárban 21,9 százalékos munkanélküliségi rátát regisztráltak.

A horvát jegybank (HNB) elemzői szerint a vártnál későbbre tolódhat a horvát gazdaság javulása. A munkanélküliség további növekedése és a reálbérek csökkenése a fogyasztás nagyobb mértékű visszaeséséhez vezethet, mint azt korábban gondolták. A kormány már jelezte, hogy hamarosan napirendre tűzi költségvetés, módosító javaslatát, amelyben valószínűleg szűkíti a többi között az állami beruházások mértékét is - adta hírül a napokban a horvát közszolgálati televízió (HTV).

A pénzügyi tárca februárban korrigálta korábbi prognózisát, és 1,8 százalék helyett már csak 0,7 százalékos növekedéssel számol 2013, ban.

A Raiffeisen Bank (RBA) elemzői a gazdasági teljesítmény 0,5 százalékos visszaesését jósolják erre az évre. Az RBA előrejelzése szerint a horvát gazdaság teljesítménye az év első hat hónapjában tovább romlik, enyhe emelkedés csak 2013 második felében várható - közölte honlapján a Poslovni dnevnik.