A kristálykoponyák az emberiség történetének legrejtélyesebb tárgyai közé tartoznak. Titokzatos, kvarc- vagy egyéb kristályból kifaragott szobrok, melyek emberi koponyát formáznak. Koruk változó, a legősibbek mintegy kétezer éve készültek, az újabbak 100 éve, és napjainkban is előállítanak hasonlókat az emléktárgyakra „vadászó” turisták nagy örömére. 

Az, hogy eredetileg mi célból hozták létre ezeket a misztikus tárgyakat, talán a legnagyobb titkok egyike. Vallási rítusok, varázslatok és egyéb szertartások kellékeinek tartják őket, de sokan földönkívüliekkel is összefüggésbe hozzák létezésüket.

Bár több kristálykoponya is létezik, egyik sem annyira titokzatos, mint a leghíresebb, az a bizonyos Mitchell-Hedges-féle koponya.

Számos furcsa jelenségről számolnak be azok, akik közel kerültek a Mitchell-Hedges-féle kristálykoponyához. Többen elmondták, hogy képes színét változtatni, hangot és illatot kibocsátani, szemüregébe nézve pedig némelyek régi épületeket, embereket láttak. Egyszóval a koponya szinte minden érzékszervre képes hatni, ami a mai nyugati természettudományos fogalmakkal nem magyarázható.

Ez a kristálykoponya a mai napig az egyik legnagyobb megoldatlan rejtély, a rengeteg tudományos és tudománytalan magyarázat és elmélet közül eddig egyik sem tisztázta eredetét és készítési módját megnyugtatóan.