Az ízletes, fehér virágú akác erdeink csaknem egyötödét teszi ki. Azt hihetnénk, ősi magyar fáról van szó – kevesen tudják, hogy Észak-Amerikából került Európába a a XVI. században. Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. A virágából készült tea köhögéscsillapító, hurut- és görcsoldó, enyhe hashajtó, meghűléses betegségeknél pedig izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. A homeopátiában gyomorsavtúltengés ellen használják.
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk. Ráncsimító, bőrtónust javító hatása is van, így kozmetikumokban is előszeretettel alkamazzák. Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.
Az akác világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz. Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig. Különleges minősége miatt a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít.
Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok enyhítésére is ajánlott.
Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére esik. A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.
Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy azok megelőzése céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. A palacsintatésztába mártott és így kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.
Forrás: Szimpatika
Fánk és palacsinta készítésénél ízesítőként a tésztába keverhetjük, teakeverékekbe pedig ízjavítóként adagolhatjuk. Ráncsimító, bőrtónust javító hatása is van, így kozmetikumokban is előszeretettel alkamazzák. Ha pedig egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.
Az akác világos, enyhén zöldessárga színű, jelentős gyümölcstartalma miatt nehezen kristályosodó, akácvirág illatú méze nagyon kevés virágport tartalmaz. Az akácméz színe tájegységenként változik a színtelentől az enyhén sárgáig. Különleges minősége miatt a Magyarországon termelt akácméz hungarikumnak számít.
Az akácméz a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok enyhítésére is ajánlott.
Mikor és hogyan gyűjtsük?
Az akácvirágot frissen, a virágzás kezdetén érdemes leszedni. Ez az időszak május-június elejére esik. A virágokat a fürtök begyűjtése után fejtsük le a zöldes kocsányról, és azonnal szárítsuk meg. A megszárított akácvirág kiválóan alkalmas teának.
Hogyan használjuk?
Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy azok megelőzése céljából készítsünk teát az akácvirágból az alábbiak szerint: 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot 2 dl forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk.
Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle, illetve az illatszeripar is használja. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. A palacsintatésztába mártott és így kisütött akácvirág pedig különleges csemegének számít.
Forrás: Szimpatika