Hatvan éve gyászba borult a kommunista világ – meghalt Sztálin, a szovjet birodalom véreskezű ura. Halálos áldozatainak számát tíz-negyven millióra saccolják a történészek: egyszerre volt Bin Laden és al Capone.

A diktátor 1953. március 5-i halála rejtély. A legenda szerint Berija megfojtotta; valójában csak az orvost nem hívták ki hozzá idejében. Berija azzal küldött el mindenkit, hogy a diktátor alszik. Később azzal dicsekedett Molotovnak, hogy ő mérgezte meg Sztálint.

A generalisszimusz jellemére, életének és halálának rejté­lyeire a mai napig keresik a választ. Legutóbb Sebag Monte­fiore brit történész próbálkozott ezzel.

A fiatal Sztálin című könyvében írta: „A fiatal Sztálin Oszama bin Laden és Al Capone kereszteződése volt. Kegyetlen terrorista, keresztapa, gyilkos volt, ugyanakkor intellektüel, mint Bin Laden, Platón rajongója, akinek műveit eredetiben olvasta, és Napóleon nagy tisztelője, akinek feljegyezte hibáit, hogy ne kövesse el ő is ugyanazokat. Ígéretes költő volt, akinek versei megjelentek egy grúz antológiában. Művelt pszichopata volt különleges karizmával” – mondta a szerzô, aki tíz évig kutatta a témát.

Sztálin családi háttere mindennek mondható csak idillinek nem, apja alkoholista, anyja könnyű erkölcsű szobalány volt, fiuk pedig a bokszban, a fiatal bűnözők bandaháborúiban keresett kompenzációt. A túlságos megkötöttség, a kemény viszonyok ellen lázadva jutott el a marxizmusig, és lett lázadó diákvezér a színleg szelíd, romantikus verseket író fiúból. Az csak legenda, hogy cári kém lett, miután egy fiatal lány teherbe ejtése miatt kicsapták a Tbiliszi papi szemináriumból. Ellenkezőleg. Bandájával a cár elleni harc nevében bankokat fosztogatott, s feladta személyes vagy politikai ellenségeit a rendőrségnek, hogy megerősítse saját pozícióját.

1905-ben, éppen a forradalom kitörésekor sikerült megszöknie egy szibériai börtönből. Ekkor találkozott Leninnel, akivel sokkal szorosabb kapcsolatban állt, mint ahogy azt korábban feltételezték. Kölcsönösen hatottak egymásra, Leninnek szüksége volt rá, mint közvetítőre a mensevikekhez, akiket meg akart nyerni, mivel érdekeltek voltak nyomdákban és fegyvergyárakban. Sztálin itt lett kommunista. Ugyanakkor nem hagyott fel korábbi terrorista életével: egyik legnagyobb akciója 1907-ben volt, amikor megtámadott egy állami bankot, ahol vérfürdőt rendezett, és rengeteg pénzt rabolt el.

Imádta és falta a nőket, de szerelmi élete nem volt. Talán második feleségéhez, Nagyezsda Allilujevához állt legközelebb, de tizenhárom év házasság után megunta, s nem véletlenül gyanítják, hogy az asszony váratlan halálának gyilkosság az „oka”, a gyilkos pedig Sztálin volt személyesen. Nőben a kedvencei a telt és alkalmazkodó kiskorúak, valamint a cserfes parasztasszonyok voltak. Ha valaki megtetszett neki, gátlástalanul hálószobájába rendelte. Legjobb barátja feleségét is ágyba vitte, akár csak később, közeli munkatársa és bizalmasa, Kaganovics lányát is.