A sok fiúgyerek szülése jobban megrövidítheti az anyák életét, minta lányaik lettek volna. 

A kutatás során többségében még az iparosodás előtt született nőket vizsgáltak a kutatók, ezért nem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a fiúgyerekek valóban megrövidíthetik az anyák életét. Emiatt sokkal inkább elképzelhető, hogy a külső társadalmi tényezők, mintsem belülről fakadó biológiai hatások befolyásolják az anyák várható legmagasabb életkorát. A finn tanulmány eredménye arra utal, hogy valószínűleg a fiúk és a lányok nevelése közötti kulturális különbözőségek miatt változhat meg a nők élethossza.

A terhesség és a szoptatás egyaránt extra tápanyagokat és kalóriát igényel az anya szervezetétől. Ez az extra energiaszükséglet megrövidítheti a sok gyereket szülő anyák életét, még akkor is, ha sok más nőhöz viszonyítva egészségesebb életet élnek, mondta Grazyna Jasienska, a lengyelországi Jagelló Egyetem biológiai antropológusa, aki részt vett a finn kutatásban.

A fiúk általában eleve nagyobb súllyal születnek, mint a lányok, ezért a kutatók azt feltételezik, hogy a terhesség és szoptatás ideje alatt a fiúgyerekek több tápanyagot és energiát vonnak el az anyától. De világszerte eltérő eredmények születtek a hasonló kutatások során, így például Kínában éppen fordított tendencia figyelhető meg, ott ugyanis a fiúgyerekek szülőanyái jellemzően tovább élnek, jegyezte meg Samuli Helle, a Turku Egyetem evolúciós ökológia szakértője, a tanulmány társszerzője.  


A kutatás során Helle és kutatótársai több mint 1100 finnországi anya és gyerekei adatait vizsgálták meg. Az adatok az elmúlt 300 évből származtak, és az anyák többsége 1960 előtt született. A vizsgálatok során kiderült, hogy minél több fiúgyereke volt egy nőnek, annál rövidebb ideig élt a legutolsó szülése után. A jelenség egyaránt megfigyelhető volt a gazdag és a szegény nők körében is.

Jasienska szerint elképzelhető, hogy semmi köze az anyák várható legmagasabb életkorának a fiúgyerekekre jellemző többlet energiaszükséghez, hanem inkább az adott korszakra jellemző társadalmi normák tükröződnek az eredményekben. „A hagyományos társadalmakban a lányok sokkal segítőkészebbek a fiúknál, például szívesen segítenek az anyának a háztartásban és akár a gyereknevelésben is” - jegyezte meg Helle. 

A finnországi tanulmány részleteit a Biology Letters című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.