Megnyílt Eszéken a Kárpát Régió Üzleti Hálózat első horvátországi irodája csütörtökön - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az eszéki képviselet jelentősége különösen felértékelődik Horvátország júliusi európai uniós csatlakozásával, amely fontos szerepet tölt be a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésében - hangsúlyozza közleményében az NGM.

A szaktárca tájékoztatása szerint az ünnepélyes megnyitót követő gazdasági fórumon Radetzky Jenő, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. vezérigazgatója bemutatta a Wekerle, terv legfőbb irányvonalait, amelyek a kelet, közép, európai országok közötti gazdasági integráció elmélyítését, a kis,  és közepes vállalkozások munkahely, teremtési és exportképességének fokozását célozzák.

A közlemény idézi Vagács Istvánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjét, aki a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az eszéki központ nem csupán közvetítő szerepet fog betölteni a két ország között, sokkal inkább konkrét üzleti lehetőségek feltárására, partnerközvetítésre törekszik. A hatékony információáramlás megteremtése érdekében 2013 tavaszától a helyi vállalkozók számára szervezett szakmai programok és vállalkozói fórumok helyszínéül is szolgál az új képviselet.

Az NGM közleménye szerint az Eszék, Baranya Megyei Gazdasági Kamara elnöke, Zoran Kovačević üdvözölte a magyar fél elképzeléseit, és a magyar, horvát együttműködés egyik fontos állomásaként értékelte az eszéki iroda felállítását.