A Coop Segély Alapítvány 95 gyermeknek juttatta el adományát.  

A Coop Segély Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve idén is 6548 különleges ellátást igénylő gyermek étkeztetését támogatja országszerte. A Coop Segély kamionja 95 gyermek részére juttatta el élelmiszer adományát Heves megyébe.

A Coop Segély Alapítvány a 2011-ben megkezdett támogatási program folytatásaként, az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, idén 6548 „különleges ellátást igénylő” gyermek étkeztetését segíti országszerte. Az Alapítvány az adományozási program keretében valamennyi, állami gondozásban élő különleges szükségletű gyermeket – három év alatti, illetve kortól függetlenül fogyatékos és tartós beteg – támogatja függetlenül attól, hogy intézményben vagy nevelőszülőknél nevelkedik. „Heves megyében 95 főt támogatunk, 1,045 tonna súlyú, 2 db raklapnyi élelmiszeradománnyal. A gyermekközintézmények támogatásával célunk hogy ráirányítsuk a figyelmet a hátrányos helyzetű, különleges szükségletű gyermekek támogatásának fontosságára, mellyel példát kívánunk nyújtani más vállalatok számára is a további segítségnyújtásra” – emelte ki Fülöp Ferenc, az Áfész Kápolna elnöke és egyben a Coop Segély Alapítvány képviselője a Heves megyei Gyermekotthon és Fogyatékosotthonban tartott, adományátadással egybekötött sajtótájékoztatón.

A Minisztérium Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztálynak Gyermekvédelmi Osztálya a TEGYESZ (Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) igazgatóságainak közreműködésével szakmai szempontok alapján országosan 6548 főben határozta meg a létszámot, amely összesen közel 73 tonna súlyú, 111 raklapnyi, több mint 15 millió forint értékű élelmiszeradományt jelent.

Az eseménysorozat megyei sajtótájékoztatóján Fülöp Ferenc elnök úr jelképesen átadta az élelmiszeradományt Dr. Jungné Richter Juditnak, a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának, aki gondoskodik annak elosztásáról.

„Az Alapítvány a támogatását COOP saját márkás termékekből összeállított adományokon keresztül valósítja meg. Az adománycsomagba hosszú szavatossági idővel rendelkező alapélelmiszerek (liszt, cukor, tej, tészta, rizs stb.) kerülnek. A termékek minőségéért a COOP üzletlánc felelősséget vállal és egyben gondoskodik az adományok megyei szintű logisztikai elosztásáról, ezzel is csökkentve az Alapítvány kiadásait” – mondta Fülöp Ferenc.

Az adomány átvétele után Dr. Jungné Richter Judit, a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója elmondta, hogy a megyében 408-an nevelkednek gyermekvédelmi szakellátásban, ebből 33-an fiatal felnőttek és 375-en kiskorúak, melynek közel 30 százaléka különleges ellátást igényel.

„A szeretet a legemberibb normatíva, azonban azt szokták mondani, hogy nem kézzelfogható dolog, viszont mérni igen is lehet, például a COOP törődődéséhez hasonló megnyilvánulással. Miért pont Titeket, gyerekeket támogat az Alapítvány? Mert fontosak vagytok és jó, hogy a COOP megtalált benneteket. Ugyanolyan fontosak vagytok, mint a hazai termékek felkarolása, vagy az olimpikonok támogatása” – fogalmazott Nemes Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociálpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkárságának titkárságvezetője. „Az üzletlánc szeretete nem egy fellobbanó gyertyaláng, hanem kezdettől fogva lobog” – tette hozzá.

„Mint felelős egri állampolgár, és mint aki közvetlenül ismeri a fogyatékkal élők nevelésével, gondozásával járó többlet odafigyelést, szeretetet, köszönöm a Coop Segély Alapítvány megyei adományát. Ugyan nem a COOP hálózat uralja a megyei és városi élelmiszerkereskedelmi piacot, de mégis az elsők, akikre számítani lehet sok mindenben. Önkormányzatunk ugyan nem intézményfenntartó, de áldoz arra, hogy a gyermekvédelmi szakellátási rendszer jól működjék” – mondta Sós István, Eger Megyei Jogú Város alpolgármestere. Gondolatait Szent Pál apostol első korinthusi leveléből idézve zárta: „Szólhatok az emberek, vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom.”

„Örülök, hogy Ti, gyerekek részesültetek az adományból, és hogy részt vehetek ezen az átadási ünnepségen. Bátran mondhatom, hogy a COOP adományozása már nemcsak kezdeményezés, hanem hagyomány” – jelentette ki Mentuszné Dr. Terék Irén, a Heves Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának főosztályvezetője.

„Évente 24 millió Ft-ot költ intézményünk a gyermekek étkeztetésére. Emellett természetesen betartjuk a szociális előírásokat, mellyel így napi ötszöri étkezést biztosítunk a gyermekeknek. Ehhez a munkához járul hozzá a Coop Segély Alapítvány adománya” – mondta el Vígh Józsefné, az egri Gyermekotthon és Fogyatékos Otthon vezetője.