Az iskoláknak március végéig kell megrendelniük a tantervi reform által nem érintett (kifutó) évfolyamokon használni kívánt tankönyveket a Könyvtárellátó rendszerében. A Nemzeti alaptanterv és az új kerettantervek felmenő rendszerű bevezetése által érintett évfolyamokon a határidő május 15.

(MTI) - Az oktatas.hu oldalon közzétett dokumentum szerint áprilisban a Könyvtárellátó az összegyűjtött megrendeléseket továbbítja a kiadóknak, ezután visszajelzi az iskoláknak a rendelésfelvételt, majd május 15, éig az iskolák megrendelik az új kerettantervekhez kifejlesztett tankönyveket is.

Az új kerettantervi szabályozáshoz kifejlesztett új tankönyveket az Oktatási Hivatal folyamatosan bírálja el. Azokat, amelyek megfelelnek az engedélyezési feltételeknek, a kiadó kérelmére közzéteszik a tankönyvjegyzékben, és erről az iskolák választhatnak a Könyvtárellátó elektronikus rendszerében.

A köznevelési törvénnyel, a tantervi reformmal és az új tankönyvek kifejlesztésével összhangban a tárca fontosnak tartja, hogy kiterjessze, általánossá tegye a tartós tankönyvek iskolai használatát - közölte Hoffmann Rózsa államtitkár. Hozzátette: az ingyenes tankönyv felmenő rendszerű biztosításával párhuzamosan az iskola köteles tartós tankönyvet rendelni az adott tantárgyból (a matematika műveltségterület kivételével), ha ilyen van a tankönyvjegyzékben.

Ezt először a 2013/2014, es tanév tankönyvrendelése során kell alkalmazni az általános iskolák első évfolyamán, majd felmenő rendszerben. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az iskola olyan árösszetételű tankönyvcsomagot rendelhet az egyes évfolyamok számára, hogy feltétlenül biztosítani tudja az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaknak a tankönyvet. Az ingyenes tankönyvellátásra jogosultak esetében a szülőktől semmilyen pénzbeli – kiegészítő - hozzájárulás nem követelhető.

Az állam várhatóan változatlanul tanulónként 12 ezer forint hozzájárulást biztosít a fenntartóknak az ingyenes tankönyvvel járó törvényi kötelezettségek ellátására.

Az intézmények június 15, éig, illetve szeptember 5, éig módosíthatják megrendeléseiket – kizárólag mennyiségi szempontból - a beiratkozások és a létszámváltozások függvényében, ezekről a Könyvtárellátó részletesen egyeztet a tankönyvkiadókkal. Júliusig a kiadóktól a Könyvtárellátó központi raktáraiba kerülnek a megrendelt tankönyvek, és augusztusban kiszállítják az iskoláknak a kiadványokat.

Az iskola a tankönyveket értékesítésre átveszi. Az intézményi tankönyvfelelős pedig részt vesz - egyebek mellett - a Könyvtárellátó által beszerzett kiadványok átadásában a tanulóknak és az iskolai könyvtáraknak, a sérült, elveszett, hibás tankönyvek pótlásában.

A dokumentumban felidézik, hogy a tankönyvtörvény 2011 novemberi módosításával létrehozták és a 2013/2014, es tanévtől kezdődően bevezetik az