Kedd délelőtt tíz órakor kezdődött és este nyolc óra után fejeződött be a negyvenkét napirendi pontot megvitató képviselő-testületi ülés. A rendeletjavaslatok, illetve határozati javaslatok túlnyomó többségét hosszasan taglalták, vitatták az ellenzéki képviselők. A testület tagjai elfogadták Magyarkanizsa település általános szabályozási tervét, melynek célja a település fejlesztésének és területrendezésének hosszú távú előrevetítése. A község tulajdonában lévő horgosi ipari park 2 eurós négyzetméterenkénti és a volt kaszárnya területének 750 ezer eurónál nem alacsonyabb, többlépcsős árverés útján történő eladását is támogatták a képviselők. Az ülésen elhangzott, hogy az említett két ingatlanra több érdeklődő is van, de kilétüket nem kívánták felfedni a nyilvánosság előtt.

Módosították a szociális védelmi jogosultságot az egyszeri segélyre vonatkozóan. Pénzben vagy természetben vagy pedig önkéntes munka díjazásaként adható egyszeri segély. Ha a szociálisan rászoruló munkaképes személy a felkínált munkát elutasítja, egyszeri segélyben a következő hat hónap folyamán nem részesülhet. Eszközforrás és bevételek híján megszűnik a községi szolidaritási lakásépítési pénzalap, mivel a továbbiakban már nem képes teljesíteni az alapításakor megfogalmazott célokat. A közvállalatokról szóló új törvény – amely tavaly decemberben lépett hatályba – tette szükségessé, hogy a községi Településrendezési Közvállalat, valamint a Komunalac Közvállalat alapító okiratait összehangolják a törvény rendelkezéseivel. Három parcellán elterülő, állami tulajdonban lévő, de egykoron a magyarkanizsai helyi közösség tulajdonát képező legelők visszaszármaztatását is megszavazták a képviselők.

A magyarkanizsai futók sportegyesületet alakítottak, és a testület döntése értelmében az új egyesület a Magyarkanizsai Maratonfutók – Atlétikai Rekreációs Klub Magyarkanizsa elnevezést vette fel.

A maratoni ülésen egyhangúlag vagy a hatalmi koalíciót alkotó (VMSZ-DS-LSV) szótöbbségével elfogadták egyebek között több intézmény, illetve szervezet 2012. évi munkájáról szóló jelentését. A képviselők továbbra is bizalmat szavaztak a Nagy József Regionális Kreatív Műhely eddigi igazgatójának, Bicskei Zoltánnak, és hat hónapra újra igazgatóvá nevezték ki. A Szociális Központ megbízott igazgatóját, mgr. Jasmina Zimonićot és a Tisza menti Információs Fejlesztési Központ eddigi igazgatóját, Fejsztámer Róbertet egyaránt négy évre nevezték ki az intézmények élére. Milan Lazić, a Komunalac Közvállalat megbízott igazgatója további három hónapon keresztül tölti be ezt a posztot. Az önkormányzat a községi mezőgazdaság-fejlesztési alapon keresztül kiutalta az egyszeri segélyeket azoknak a termelőknek, akik a múlt évben bejelentették a fagykár, illetve később a szárazság okozta terménykiesést. Decemberben fizették ki a kártérítést az elszenvedett fagykárért 127 termelőnek 2,8 millió dinár összegben, a méhészeknek pedig kristálycukor vásárlására csaknem hétszázezer dinárt hagytak jóvá – hangzott el a képviselő-testület ülésén.

M. I.
Forrás: vajdasag.ma