Két világ barokk zenéje címmel a Soproni Evangélikus Levéltár kottaanyagából és a dél-amerikai jezsuiták magyar vonatkozású zenéjéből ősbemutató koncert lesz szombaton Budapesten, a Nádor teremben, a Vakok Általános Iskolája és Diákotthona épületében. 

A Soproni Evangélikus Levéltárban őrzött 18. századi zenei darabok kottáiból és a dél-amerikai jezsuita rend magyar vonatkozású egyházi zenei anyagból tíz barokk vokális és hangszeres művet szólaltat meg a koncerten az Aura Musicale zenekar Máté Balázs művészeti irányításával és az Encuentros (találkozások) énekegyüttes Leidemann Sylvia vezetésével. A karnagy és csembalóművész a dél-amerikai kontinens magyar vonatkozású zenéinek első kutatója.

Leidemann Sylvia argentin-magyar zenész, a koncert létrehozója elmondta az MTI-nek, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Domus Hungarica (Határon túli magyar osztály) ösztöndíjával a dél-amerikai jezsuita hangszeres zene kutatása közben bukkant rá olyan dallamokra, amelyek sok azonosságot mutatnak Wohlmuth János soproni evangélikus kántor Starck virginal című könyvében található dallamokkal. Wohlmuth 1686-tól 1720-ig szolgált kántorként Sopronban.

A zenekutató az evangélikus levéltárban olyan hangszeres műveket talált, amelyeket magyar és német kántorok szereztek és ezek a darabok Európában másutt nem lelhetők fel. Bolívia keleti részén, Chiquitos jezsuita misszió területén 1983-84-ben templomok restaurálása közben egy oltár alatt mintegy ötezer kottalapot találtak. Ezek a kották miséket, hangszeres darabokat, szonátákat, eredeti indián nyelvű himnuszokat tartalmaztak.

Leidemann Sylvia ebben a gazdag barokk egyház-zenei anyagban bukkant rá olyan dallamokra, amelyek nagyon hasonlóak voltak a soproni Wohlmuth János könyvében található zenével. A művész átiratokat készített, rekonstruált darabokat, a soproni munkákat párosította a bolíviai anyaggal és tárja most a közönség elé.

Példaként sorolta, hogy hallható lesz Johann Pachelbel (1653-1706) szonátája, Wilhelm Gottfried Enderle (1722-1790) csembalókoncertje Leidemann Sylvia előadásában és több darab a boliviai jezsuita archívumból.

Az ősbemutatót Leidemann Sylvia az újonnan megválasztott dél-amerikai jezsuita Ferenc pápának ajánlja - jegyezte meg a muzsikus.