Az Önálló Szakszervezetek Szövetsége minden követ megmozgat annak érdekében, hogy mielőbb megoldás szülessen a szlovéniai Litostroj Group tulajdonában lévő adai Litostroj-Potisje fémipari vállalat négy hétfőn elbocsátott dolgozójának ügyében, hangsúlyozta Miroslav Belančić, az Önálló Szakszervezetek Szövetsége Ada községbeli megbízottja, aki szerint a cégvezetés azzal az indoklással bocsátotta el Jovan Vukovot, Milivoj Tucakovot, Szitás Lajost és Tasi Józsefet, hogy a sztrájkbizottság tagjaiként adott sajtónyilatkozataikkal kárt okoztak a vállalatnak.

– A vállalati szakszervezet véleményezte ezeket a dokumentumokat, majd írásba adták a vezetőségnek, hogy szerintük puszta revansizmusról van szó, és ilyen módon szeretnék elfojtani a szakszervezeti megmozdulásokat, valamint egyáltalán a szakszervezeti munkát a vállalaton belül – magyarázta Miroslav Belančić, majd hozzátette: – A következő lépésként a szakszervezet jogi szolgálata, valamint az az ügyvédi iroda fogja képviselni ezeket az embereket, amellyel szerződésben állunk. Úgy tudjuk, a község polgármestere is írásban fordult a vállalat vezetőségéhez, hogy próbálja párbeszéddel megoldani az ügyet. Kísérni fogjuk az ügy alakulását, és szükség esetén a többi állami szervet is bevonjuk annak érdekében, hogy ez a probléma mielőbb megoldódjon.

Mint ismeretes, az elbocsátott dolgozók a február eleji munkabeszüntetés során a sztrájkbizottság tagjaiként mintegy 170 sztrájkoló dolgozót képviselve jobb munkakörülményeket, béremelést, a munkások utáni járulékok kifizetését és kollektívszerződés-aláírást követeltek a vállalat vezetőségétől. A sztrájkbizottság négy tagja a sztrájk befejeződését követően, február 22-én kapta kézhez a felmondás előtti figyelmeztetést, hétfőn pedig felbontották a munkaszerződésüket. A cég vezetősége ráadásul az említett személyek ellen az elbocsátás mellett feljelentést is tett a Szabadkai Alapfokú Bíróságon.
Az üggyel kapcsolatban sem a vállalat vezetői, sem az elbocsátott dolgozók nem kívántak nyilatkozni.