A politikus azután távozott, hogy az ellenzék kedden miniszterelnököt választott a lázadók kezén lévő területek igazgatására.

Lemondott tisztségéről Ahmed Moáz el-Hatíb, a fő szíriai ellenzéki szervezet, a Szíriai Ellenzéki Koalíció (SZNK) vezetője, amely testületet több tucat ország és nemzetközi szervezet a szíriai nép törvényes képviselőjének ismer el.

"Bejelentettem lemondásomat, hogy szabadon munkálkodhassak, amit egy hivatalos szervezeten belül nem tehetek meg" - hangoztatta Facebook-oldalára feltett közleményben Hatíb, aki novemberben került posztjára. Azzal vádolta - név nélkül - az ellenzéket támogató országokat, hogy "ellenőrzésük alá próbálják vonni a szíriai felkelést".

"Az elmúlt két évben kivéreztetett bennünket egy példátlanul brutális rezsim, miközben a világ csak nézett ránk - olvasható Hatíb közleményében. - A szíriai infrastruktúra lerombolása, tízezrek foglyul ejtése, százezrek külföldre kényszerítése (...) nem volt elegendő ahhoz, hogy a nemzetközi közösség eldöntse: lehetővé teszi, hogy a nép megvédje magát."

A politikus azután távozott meglepetésszerűen, hogy az ellenzék néhány napja Gasszán Hitto személyében miniszterelnököt választott, azzal a feladattal, hogy alakítson meg egy új kormányt a lázadók kezén lévő, "felszabadított" területek igazgatására.

Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) vasárnap azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy nem ismeri el kormányfőnek Hittót, akit viharos viták után kedd hajnalban választottak meg az SZNK isztambuli tanácskozásán.

"Hitto iránti minden tiszteletünk ellenére az SZSZH nem ismerheti el őt miniszterelnöknek, mert nevét nem fogadta el konszenzussal a koalíció minden összetevője - mondta Luaj Mukdad, az SZSZH politikai és médiakoordinátora. - Felszólítjuk a koalíció tagjait, hogy javítsák ki hibáikat."

Előző nap Szelím Idrísz tábornok, az SZSZH vezetője egy YouTube-közleményében a konszenzustól tette függővé a kormányfő támogatását és a vele való együttműködést.

A Muzulmán Testvériség támogatását élvező, 49 éves Hittót keddre virradóra 14 órás tárgyalást követően választották ideiglenes kormányfővé. A leadott 48 szavazatból - mintegy húszan nem adták le voksukat - 35-öt kapott.