Házkutatást tartottak szerdán Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági,  és pénzügyminiszter párizsi otthonában.

(MTI) - A francia köztársasági bíróság (CJR) tisztázni akarja szerepét egy üzletembernek, Bernard Tapie, nak 2008, ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében.

A miniszteri szintű politikusok ügyeivel foglalkozó bíróság 2011 augusztusában hamisításban való bűnrészességgel és hűtlen kezelés gyanújával indított vizsgálatot az ügyben.

"Christine Lagarde, nak nincs rejtegetnivalója" - szögezte le Yves Repiquet, az IMF, vezér ügyvédje. A jogi képviselő azt is elmondta, hogy Lagarde, ot még nem hallgatták meg a nyomozók.

Lagarde 2007, től az IMF élére történő 2011, es kinevezéséig volt francia gazdasági és pénzügyminiszter. Az ügy 2008, ban nagy belpolitikai vihart kavart, mivel Lagarde - az ügyészség gyanúja szerint - az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.

A szövevényes ügy a kilencvenes évekre nyúlik vissza: Tapie 1993, 1994, ben adta el az Adidas sportszergyártó céget egy, az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bank által irányított állami vállalkozásnak. Az adásvétel a cég értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. A gazdasági miniszter azonban 2007, ben saját hatáskörben úgy döntött, hogy nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - úgynevezett magánbíróságon történő - megegyezéssel kell mielőbb lezárni az évek óta húzódó ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008, ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie, nak.

Az ügyészség és a CJR úgy véli, megalapozott annak a gyanúja, hogy Lagarde visszaélt hivatali hatalmával, amikor magáneljárásban akart közpénzekről dönteni. A hatalommal való visszaélés öt év szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható.

A hatalmas polémiát kiváltó ügy miatt szocialista politikusok fordultak az ügyészséghez. Szerintük államügyről van szó, s kifejezetten a gazdasági miniszter szerepének kivizsgálását kezdeményezték a kártérítés megítélésében. Februárban ugyanezen ügy miatt Claude Guéant, az elnöki hivatal egykori vezetője és Stéphane Richard, a volt gazdasági miniszter egykori kabinetfőnöke lakásán is házkutatást tartottak.