A Strasbourgi Nemzeti Színház a magyar kulturális élet sokszínűsége, a művészeti, kifejezési szabadság védelmében kiadott közleményével egyidejűleg visszamondta Vidnyánszky Attila és az általa képviselt Kaposvári Egyetem kurzusának meghívását. 

 Mire Vidnyánszky visszamondta két beregszászi előadásának meghívását.

A nemrégen egyértelműen és felvállaltan politikai döntéssel a Nemzeti Színház igazgatójává kinevezett rendező két – még Beregszászon készült – előadása, a Három nővér és a Szarvassá változott fiú szerepelt volna a Strasbourgi Nemzeti Színház fesztiváljának programjában.

 Március 8-án az intézmény igazgatója közleményt adott ki, amelyben – csatlakozva számos nemzetközi elismertségű művész és közéleti személyiség megszólalásához – a magyarországi kultúra és a politika kapcsolatának kétségbeejtő állapotát taglalta, problematikusnak tartva Vidnyánszky Attila igazgatói kinevezésének körülményeit, illetve azt, hogy politikusokat választ stábjába.

 Julie Brochan megjegyezte: gondolkodott a Három nővér és a Szarvassá változott fiú előadások meghívásának visszamondásán, de ezt – elkerülve a cenzúra felvetésének lehetőségét – nem teszi meg (hiszen a beregszászi társulat évekkel ezelőtti produkciói művészileg érvényes előadások), ellenkezőleg: az előadások meghívását szerepeltetését vitaindítónak szánja a kialakult helyzettel kapcsolatban.

 Azonban Vidnyánszky Attila tanárként való meghívását visszavonja, a kaposvári egyetemisták és a strasbourgi színihallgatók közös munkáját nem engedélyezi.
 Brochan szerint mindez az alkotási szabadság, a kultúra védelmét szolgálja, kifejezéseként annak, hogy a politika nem szólhat bele a kultúrába.

Vidnyánszky Attila március 13-án értesítette a Strasbourgi Nemzeti Színházat, hogy a március 8-i közleményre válaszul két előadásának részvételét lemondja a fesztiválon.

 A színház az elmaradt előadások egyikének időpontjára, április 13-ára vitát szervez a művészeti szabadság témájában, amelyre Vidnyánszky Attilát is szeretettel várják.