Még a 15-16. századra nyúlik vissza a mezőtúri fazekastörténelem, az első emlékek abból a korból származnak. E kincseket az egykori Bolváry-kúria őrzi. 

Az azóta eltelt fél évezred folyamán a kézművességnek ez a válfaja rányomta bélyegét a térség fejlődési irányára, s Mezőtúrt országszerte ismertté tette. Az ország egyetlen fazekasmúzeuma méltó helyére került néhány évvel ezelőtt a Bolváry-kúriában.

A patinás épület csodálatos környezetet kölcsönöz a kerámiáknak. Mostanra a Túri Fazekasmúzeum – amely kezdetben még csak a fazekasemlékek őrzésével foglalkozott – napjainkban már ellátja a helytörténeti, néprajzi értékmegőrző feladatokat is.

Az intézményi átalakítások miatt tavaly a Megyei Intézményfenntartó Központhoz került át, a törvényi változások szellemében mostantól azonban ismét a városé.

– Úgy gondolom, így kerültünk méltó helyre, hiszen Mezőtúr városát is jelképezi ez az egyedülálló múzeum – mondta el Pusztai Zsolt igazgató. – Ugyanakkor most sem teljesen önállóan dolgozunk, hiszen a helyi Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. része lettünk.

- Úgy tűnik, a mindennapi munka során ez nem jelent különösebb változást sem a személyi, sem a tárgyi feltételekben. A finanszírozásunk nyolcvan százalékát biztosítja az állam, a további húsz százalékot az önkormányzat egészíti ki. Emellett bízom benne, hogy a pályázati lehetőségektől nem esünk el amiatt, hogy nem önálló múzeumként vagyunk nyilvántartva.