Jó dolog, amikor kicsit visszatér a múlt Húsvétkor: tojásfestés, nyuszik, falusi hangulat. Ezt is kínálja a kisnánai Bari Tanya 2012. március 31-én. 

Kisnána nem a világ közepe, ám a Heves megyei település éppen félúton, azaz „középen” terül el, ha Gyöngyösről, vagy Egerből szeretnénk megközelíteni. Bármennyire is meglepő, a falu közepén, romantikus környezetben elterülő Bari Tanya, színes állatvilágával, a nevükben a régmúltat idéző vendégszobáival, igény esetén pedig a falusi vendégasztal megannyi kuriózumával.

A gazdaasszony, Tari Tünde olyan hangulatos „birodalmat” épített fel a kisnánai várral szemközt, mely látogatóinak felejthetetlen élményt nyújt. A falusi turizmus egyik helyi zászlóvivője ő, aki most gondolt egy nagyot: a világörökségi helyszínek, a főváros és az idegenforgalomban jelentősebb városok kínálatát ugyan nem tudja felülmúlni, ám hagyományteremtő szándékkal megrendezi Húsvétolás elnevezésű programját a Bari Tanyán.



Tari Tünde örömére a rendezvényhez lelkes együttműködőket, a vidéki élet népszerűsítését magukénak őrző partnereket is talált, s a tanya Facebook-oldalán már a „meghívókat is kipostázta”.

2012. március 31-én 10-17 óráig várja a tanya az érdeklődőket, méghozzá húsvéti hangulatban, az ünnepkörre jellemző programokkal. Tojásfestés, tojásdíszítés, tojáshorgolás – utóbbit a kíváncsiskodók jobban megismerhetik a helyszínen. A gyerekek persze tojást is kereshetnek a szénakazlakban, a lovak és a juhok közelében, s várhatóan találnak is bőséggel. A kínálatot néhány mesterség: linóleum-metszés, égetett cukor- és nagymama naturszappan-készítése is színesíti, miként az állatsimogatás sem marad ki a programból.


Ha már a látogató a Bari Tanyára látogat húsvétkor, a helyi és környékbeli őstermelők portékáiból vásárfiát is vihet haza emlékül: szárított erdei gomba, stelázsi kerámia, naturszappan, házilekvár idézheti majd fel hazatérve a kisnánai emlékeket, miként biztosan szívesen gondolnak majd a látogatók az egyszerű emberek nagyszerű gasztronómiájára: a zsíros kenyérre – igény szerint hagymával – és a szörpökre, teákra is.

Aki a természet lágy ölén kíván a húsvéti ünnepkörben egy napot eltölteni, annak a Bari Tanya kínálata segít. S talán ekkor az a „veszély” is fennáll, hogy a kedves vendég hamarosan visszatér Tari Tünde birodalmába.

Azt pedig szerénytelenség nélkül mondjuk, hogy a Sokszínű Vidék csapata a programot támogatja!