Az alkotmánymódosításról, a gazdaságpolitikáról és az állami kitüntetésekről cikkeztek kedden külföldi kapok Magyarországgal összefüggésben.

(MTI) - A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Törékeny rend címmel közölt írást az alkotmánymódosításról. Stephan Löwenstein szerint a módosítás körüli vitáktól függetlenül szükséges rögzíteni, hogy a magyar kormány tevékenysége nem nevezhető "alapos és megbízható, konzervatív politikának". Kiemelte: "nem minden legitim, ami formálisan legálisnak tűnik".

 Visszatérés a parancsgazdasághoz címmel a FAZ gazdasági rovatában Michaela Seiser azt írta, hogy az egykori kommunista ország a nemzeti konzervatív kormány irányítása alatt "furcsa vonzalmat mutat a tervgazdaság iránt", amely azonban nem lehet hosszú távú opció.

Orbán Viktor kitüntette a szélsőjobbot címmel számolt be honlapján a nemzeti ünnep alkalmából átadott díjakról a francia Le Figaro. A konzervatív lap szerint a gazdasági válság és a társadalmi frusztrációk Európában mindenhol táptalajt teremtenek a szélsőségeknek, de Magyarország "kevésbé áll ellen a nacionalista szellemeknek". A lap ennek jeleként értékeli az "antiszemita és cigányellenes kirohanásairól ismert" Szaniszló Ferenc, a Bakay Kornél régész és Petrás János zenész kitüntetését.

A lap úgy fogalmaz: Orbán Viktorból a kemény szuverenizmus olyan élharcosa lett, aki folyamatosan kínos helyzetbe hozza európai partnereit, azok pedig képtelenek a magyar kormányfő tekintélyelvű és nyugtalanítónak minősített kilengéseit megállítani.
http://www.lefigaro.fr/international/2013/03/18/01003-20130318ARTFIG00412-hongrie-viktor-orban-met-l-extreme-droite-a-l-honneur.php#comment-box

A francia L,Express című politikai hetilap honlapján megjelent írás Orbán Viktor "újabb provokációjának" minősítette Szaniszló, Petrás és Bakay kitüntetését. A szerző, Florian Bourdier szerint a rasszista nézeteiket nyíltan vállalók kitüntetésére akkor került sor, amikor az EU az alkotmánymódosítás miatt amúgy is élénken figyeli az országot.

A populista és jobboldali pártoknak minden európai országban kedvező válság úgy tűnik, hogy Magyarországon jobb táptalajnak bizonyul, mint máshol - írta a szerző.
http://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/hongrie-derapage-controle-a-l-extreme-droite_1232704.html

Az Orbán Viktor elleni európai hajsza nem áll Lengyelország érdekében, de Varsó nem tehet úgy, mintha Magyarországon minden rendben lenne - írta a Gazeta Wyborcza baloldali liberális lengyel napilap.

Bartosz T. Wielinski szerint sokaknak, akik az EU-ban Orbán Viktort bírálják, nem annyira a magyar demokrácia állapota miatt fáj a fejük, inkább az érdekli őket, miként arathatnak tapsot választóik körében.

A magyarokban nem keletkezhet olyan benyomás, hogy az EU más mércét használ az egyes tagállamokkal szemben. Ez az egyik magyarázata annak, hogy a lengyel diplomácia távol tartja magát a Fidesz-kormány éles bírálatától, pedig nem tehet úgy, mintha Magyarországon minden rendben lenne. A lengyel kormánynak csendben nyomást kell gyakorolnia Orbánra, hogy elgondolkodjék azon, amit tesz. Egyúttal figyelmeztetnie is kell, hogy ha nem változtat, Lengyelország nem fogja megvédeni Magyarországot a nemzetközi színtéren - írta a lengyel lap.
http://wyborcza.pl/1,75968,13585622,Tusk_nie_moze_bronic_Orbána.html

A rezsicsökkentéssel összefüggésben a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap azt írta: az energiaárakról szóló perek megmutatják meddig képes elmenni a magyar kormány, hogy egy évvel a választás előtt a lehető legkedvezőbb pozíciót biztosítsa magának.

A liberális osztrák Der Standard egyik riportjában azzal foglalkozik, hogy a Magyarországon gazdálkodó osztrákok jogbizonytalanságra panaszkodnak a zsebszerződések elleni állami fellépés miatt. Az osztrák gazdák szerint elharapózott a hatósági zaklatás, és a legálisan szerzett földtulajdon kisajátításáról hallani. A lap elismeri, hogy születtek zsebszerződések a földmoratórium megkerülésére. Ernst Zimmerl, a budapesti osztrák nagykövetség tanácsosa azt mondja, hogy nem látott még egyetlen ilyen iratot sem.

"Nyilvánvalóan Orbán bűnüldözői is alig találtak ilyeneket. Hogy mégis eredményt tudjanak felmutatni, úgy tűnik, azok a külföldi gazdák is gyanú alatt állnak, akik teljesen legálisan szereztek földet" - írta a tudósító.
http://derstandard.at/1363239460351/Spaeter-Frost-ueber-der-Ungarischen-Tiefebene

Hogyan sodródott Magyarország a nacionalista-populizmusba? - erre a kérdésre keresi a választ a lenta.ru orosz elemző- és híroldalon közölt cikk írója. Almat Malatov bolgár elemző szerint a Fidesz tudatosan manipulál a "minden, ami nem magyar, attól meg kell tisztulni" neurózisával és a nagyfokú nemzeti öntudattal.
www.lenta.ru/articles/2013/03/18/hungary

A Rosszija 1 orosz állami televíziós csatorna híradója az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásról beszámolva közölte: Orbán Viktor pozíciója erős országban, az EU vezetését viszont kezdi zavarni a kormányfő "kettős játéka".

"Az adakozói kezet továbbra is harapdáló Orbán hamarosan megmutathatja az egész világnak, mire képes a magyar identitás az európai hitelek nélkül" - hangzott a kommentár.
www.vesti.ru/doc.html?id=105848&cid&52`

Peter Morvay, a Sme című liberális szlovák lap kommentárírója szerint a hivatalok és az állami katasztrófavédelmi rendszer "gyászos csődöt mondott" a múlt hét végén Magyarországon, miként a közszolgálati televízió is, amely a hóhelyzettel kapcsolatos hírek helyett történelmi filmek és kormánypárti politikusok beszédeinek "szokásos keverékét" sugározta.

"Mindkét csődnek ugyanaz az oka: a szakembereket mindenütt a párthoz lojális káderekkel helyettesítették" - vélekedett Peter Morvay.