Felajánlotta közvetítését az ENSZ a szíriai kormány és az ellenzék közötti esetleges tárgyalásokhoz. Az erre vonatkozó ajánlatot Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára és Lakhdar Brahimi, az ENSZ szíriai megbízottja ismertette Svájcban a sajtó képviselői előtt.

MTI - Ban Ki Mun és Brahimi egy Lausanne melletti üdülőhelyen találkozott egymással, hogy megvitassa a csaknem két éve tartó és több mint 70 ezer halálos áldozatot követelő szíriai polgárháború fejleményeit és a rendezés kilátásait.

A találkozót követő szombat esti sajtóértekezleten elmondták, hogy a világszervezet üdvözölné a tárgyalásokat az ellenzék és a szíriai kormány megfelelő felhatalmazással rendelkező delegációja között. Hangsúlyozták, hogy az ENSZ kész előmozdítani ezeket a tárgyalásokat, illetve kész közvetíteni.

Ban Ki Mun és Lakhdar Brahimi ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy mind a szíriai kormány, mind a fegyveres ellenzék egyre közömbösebbé válik az emberi élettel szemben. Ennek kapcsán mindketten hangsúlyozták az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények elszámoltathatóságának a fontosságát.

Hírügynökségi jelentések szerint egy damaszkuszi menekülttáborban kormányellenes lázadók felakasztottak két palesztin menekültet. A felkelők azzal gyanúsították őket, hogy együttműködtek Bassár el-Aszad kormányával.