
Már az ókorban is ismerték és használták ezt az illatos fűszernövényt, amely gyógynövényként is szerepelhet házi patikánkban.
Évelő növény, így elég egyszer elültetni ahhoz hogy minden évben szedhessük a friss hajtásokat. Kedveli a napos, meleg kerteket, erkélyeket, de akár a konyha ablakba is ültethetjük cserépbe. Már márciusban elvethetjük a magokat egy védett, fagymentes helyre. Egy cserépbe akár 3-5 magot is szórhatunk.
Ha áprilisban az időjárás már elég meleg, ültessük ki a palántákat a szabadba, kb..45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Mivel a növény elérheti akár a 90 cm magasságot is, hagyjunk neki helyet a növekedéshez, ám ha kisebb erkélyre szeretnénk dézsába ültetni, metszéssel lehet kissé kordában tartani. Ha nem magról, hanem palántáról szeretnénk ültetni kertünkbe a citromfüvet, csak egészséges, dús bokros palántát válasszunk, majd április végén, május elején ültessük ki a szabadba.
Ha egyszer elültetjük kertünkben ezt a fantasztikus növényt, biztosak lehetünk benne, hogy minden évben lesz elég alapanyagunk, mert a citromfű elszórja magját, amely évről évre kikel. Ha túlburjánzott kertünkben a citromfű, szedjük ki a töveket, és ajándékozzuk el ismerősnek, barátoknak.
Ha mint gyógy- vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni, még virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben.
Nagyon könnyen gondozható és nevelhető. Érdemes pár cseréppel tartani a teraszon vagy egy két tő növényt a fűszerkertbe telepíteni. A cserepes növényeket ősszel vágjuk vissza, majd télre vigyük világos, de fagymentes helyre, így tavasszal újra kihajt a növény.
Itthon a citromfű fűszernövényként talán kevésbé ismert és használt, pedig számtalan ételhez és süteményhez is adhatjuk, finom citrom illata és aromája pikáns ízt kölcsönöz az ételnek.
A friss leveleket adhatjuk salátához, halhoz, kompóthoz, és süteményekhez. Jégkocka-tartóban lefagyasztva a nyári forróságban hűsítőként szolgálhat az italokhoz. A belőle készült tea nyugtató és görcsoldó hatással bír, de fürdővízbe is tehetjük.
A lecsípett citromfű leveleket egyben dobjuk bele az ételbe, és csak a főzés legvégén adjuk az étel mellé.
Érdemes kipróbálni a jeges teát egy kevés citromfűvel és mentával ízesítve.
0 Megjegyzések