Kétnapos temesvári látogatása során Daniel Barbu kultuszmi- niszter a sajtónak azt nyilatkozta: Temesvár jelölését támogatja az Európai Kulturális Főváros cím elnyerése érdekében.

Daniel Barbu temesvári nyilatkozatai nem maradtak visszhang nélkül, a kolozsváriak – akik szintén pályáznak a címre – felhá- borodva fogadták a hírt, a szabályzat ugyanis pártatlanságra kötelezi a minisztert. A Kolozsvár Kulturális Egyesület a minisz- teri nyilatkozat nyilvános visszavonását követeli, és igazságos elbírálást kér a kulturális fővárosi címre pályázó települések kö- zött.

Az egyesület nyílt levélben azt írta Daniel Barbunak, hogy lemondását fogják kérni, amennyiben nem vonja vissza nyilatkozatát, a kulturális miniszter viszont eddig nem válaszolt a levélre, és a Duna Tv stábjának sem válaszolt arra, hogy fenntartja-e részlehajló álláspontját.

A szabályzat szerint a kormány szakértői csoportjának három éven belül kell kiválasztania a Kulturális Főváros címre pályázó romániai várost, ezután az európai miniszterek tanácsa dönt a település alkalmasságáról. A végső döntést 2017-ben hozzák meg, ekkor dől el, hogy melyik romániai város válik 2021-ben Európa kulturális fővárosává.

Duna Tv