Kizárták szerdán az Igazságos Oroszország pártból Gennagyij Gudkovot és fiát Dmitrijt, akik aktívan támogatják a parlamenten kívüli ellenzéket, és annak utcai megmozdulásait.

MTI - Az idősebbik Gudkovot képviselői státusával összeférhetetlen üzleti tevékenység címén már tavaly szeptemberben megfosztották parlamenti mandátumától. Az Igazságos Oroszország a 2011. decemberi választáson a legkevesebb szavazattal jutott be a parlamentbe. Az ellenzéki erő vezető testülete a párt politikai érdekeinek és megítélésének ártó tettekkel indokolta a két politikus kizárását.

A javaslatot Szergej Mironov, a párt elnöke terjesztette be a központi tanács elnökségének, mivel Gudkovék nem voltak hajlandóak kilépni az úgynevezett ellenzéki koordinációs tanácsból, amely elsősorban a parlamenten kívüli ellenzékieket fogja össze. Gennagyij és Dmitrij Gudkov a 2011. decemberi orosz parlamenti választásokat, majd a tavaly márciusi elnökválasztást követő nagyszabású ellenzéki utcai tiltakozások aktív szervezői és résztvevői voltak.

Gyakran képviselői mandátumuk felhasználásával védték a tüntetőket az intézkedő rendőrökkel szemben is. Dmitrij Gudkov nemrég az Egyesült Államokban járt, ahol a szenátusban élesen bírálta az orosz hatalom legfelső köreiben szerinte létező korrupciót. A politikus képviselőtársával, Ilja Ponomarjovval a nyáron hozzákezdett egy, a kormányzó Egységes Oroszország politikusainak üzleti érdekeltségeit és "törvénytelen üzleti tevékenységét" kiteregető lista elkészítésébe.