Hetedik alkalommal tüntette ki Székelyudvarhely „legprímább” sportolóját, művészét, pedagógusát, orvosát és polgárát a Príma Rádió. A díjátadóra csütörtökön este a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében került sor.



Az ünnepségen Orosz Pál Levente, a Príma Rádió igazgató-főszerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket, elmondva: az idén tizenhatodik évét betöltő rádió 2006-ban alapította meg a Príma Polgár-díjat, mellyel évről évre a közélet egyes területein élen járókat tüntetik ki értékteremtő, hagyományápoló, a városnak és közösségének dicsőséget hozó munkájukért.

László János, a rádió tulajdonosa és a díj alapítója beszédében kiemelte: „Hetedik alkalommal ünnepeljük azokat, akik hallgatóink szerint tevékenységükkel, példamutató munkájukkal nemcsak kiemelik a szülőföld szerepét, hanem összetartják a közösséget is. Ezzel a díjjal évről évre azt a hivatástudatot jutalmazzuk, mely nem ismer fáradtságot, de annál több bölcsességet és alázatot követel.” Megtudtuk, február 4. és 22. között közel ezren voksoltak a 2012-es év legprímábbjaira.

Az előző hat év Príma-díjasainak ismertetése után a 2012-es kitüntetteket a korábban díjazottak valamelyike méltatta. Így László Szabolcs többszörös birkózóbajnok eddigi teljesítményét Bodrogi Csaba edző vázolta, aki 2010-ben kapott elismerést, Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója pedig, akit 2009-ben művészeti tevékenységéért tüntettek ki, Kovács László karnagyot laudálta. Szakács István Péter, aki 2009-ben volt Príma Pedagógus, Both Aranka tanítónőnek nyújtotta át idén az elismerést. A Príma Orvos kategóriában Gyöngyössy János 90 éves nyugalmazott főorvost Venczel László sebészorvos méltatta. Príma Polgár díjban László Attila szombatfalvi plébánost részesítették, őt a 2009-ben díjazott Komoróczy György laudálta.

Az est a díjazottak köszönőbeszédével folytatódott, majd az Alla Breve kórus előadásával. A Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola három diákjának zongora- és hegedűjátéka szintén az esemény hangulatát tette emelkedettebbé. A program pezsgőbontással, gratulációkkal és beszélgetéssel zárult.
www.szekelyhon.ro