Az otthonuk elhagyására kényszerült szomáliai menekültek szexuáklis zaklatással és más típusú visszaélésekkel néznek szembe, írta jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. Ezekért fegyveres csoportok, köztük kormányzati katonák is felelősek. A jelentésben az éhínség és a fegyveres konfliktus elől elmenekülő nők arról számoltak be, hogy tömeges nemi erőszak áldozataivá váltak a fővárosban, Mogadisuban, írja a BBC.

Index- A különböző menekülttáborok vezetői a HRW szerint sokszor fegyveres csoportokkal állnak kapcsolatban, és az élelmiszer-, valamint más segélyszállítmányokat sem engedik eljutni a rászorulóknak.

A táborok üzemeltetése annyira jövedelmező lett, hogy a fenntartói nem is akarják elengedni az ott fogadott menekülteket. David Mepham, a Human Rights Watch egyesült királyságbeli igazgatója azt mondta, hogy a menekültek gyakran szinte fogolyként érezhetik magukat.

Egy 23 éves nő azt állítja a jelentésben, hogy kilenc hónapos terhes volt, amikor három, a kormány katonai egyenruháját viselő férfi megerőszakolta. Egy másik nőnek amputálni kellett az egyik lábát, miután meglőtték és megerőszakolták.

A HRW szerint az érintett nők ugyanakkor nem jelentenek általában a szexuális visszaélésekről, mert félnek a megbélyegzéstől, ráadásul az erőszakról beszámoló nőket gyakran megverik, vagy bebörtönzik.

Az ENSZ által is támogatott új átmeneti kormány szeptemberben került hatalomra Szomáliában, a HRW szerint ugyanakkor nem sokat tettek a tarthatatlan állapotok megszüntetéséért.