Kijevben az albérletek ára lényegesen magasabb mint több európai fővárosban. Az SV Development tanácsadó vállalat adatai szerint 2012-ben Kijevben a lakóingatlanok bérleti díja átlagosan 20,9 %-kal nőtt.

Míg egy évvel korábban egy egyszobás lakást átlagosan 405 dollárért lehetett bérelni, addig ez az ár most 500 dollárra ugrott.

Az áremelkedést az ingatlanfejlesztők is bevallják, habár a drágulás mértékét szerényebbnek ítélik. Szerhij Szepanjuk, az egyik kijevi ingatlanügynökség vezetője elmondta, hogy a múlt évben a lakások bérleti díja 5-7 %-kal nőtt.

„Annak ellenére, hogy a legolcsóbb lakásokkal kapcsolatos ügyletek elérték maximális számukat, az átlagár tovább nő” – jegyezte meg az elemző.

A kereslet megugrásának oka szakértők szerint az, hogy a vidéki munkanélküliség és siralmas munkabérek miatt egyre többen akarnak a fővárosban szerencsét próbálni – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

Végeredményben Kijev bekerült azon fővárosok közé, ahol a legdrágábban lehet lakást bérelni.

Kijevben egy 35 négyzetméteres lakást átlagosan 439 dollárért, Berlinben 348, Prágában 316, Budapesten pedig 295 dollárért lehet kibérelni.

Forrás: Kárpátinfo.net