Kihirdették a XIV. Pannon Bormustra zsűrijét szerdán Budapesten: a május 8. és 10. között Pannonhalmán zajló bírálatra többek között Tim Atkin Master of Wine-t és Stephen D. Tanzert, az International Wine Cellar főszerkesztőjét hívták meg. 

Figula Mihály, a bormustrát meghirdető Pannon Bormíves Céh társelnöke az esemény szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a rendezvény szándékaik szerint több mint borverseny, hiszen a nemzetközi borpiac fontos véleményformálóiból összeállított zsűri a bírálaton megismerheti a magyar szőlőfajtákat, termelőket, majd a mustrát követően a magyar bor hírét viheti a világban.

Gerendai Károly, a versenyt a Pannon Bormíves Céh megbízásából harmadik éve szervező Sziget Kulturális Menedzser Iroda vezetője elmondta: tudatos koncepció, hogy a zsűribe egyaránt meghívnak neves, Master of Wine (MW), illetve Master Sommelier (MS) címmel rendelkező szakembereket, de mellettük véleményformáló szakírókat, bloggereket is.

Németh Richárd projektvezető elárulta: hazánk a nemzetközi borvilágban még mindig egzotikus országnak számít és sok szakértő sem ismer a tokajiakon kívül más magyar bort, ez azonban általában csak fokozza a felkért bírálók kíváncsiságát.

Az idei zsűri legnevesebb tagja a brit Tim Atkin MW, az International Wine Challenge alelnöke, akit a Wine Intelligence kutatóintézet 2012-ben beválasztott a világ tíz legbefolyásosabb borszakértője közé. A másik "sztárvendég" Steven D. Tanzer, ő 1985 óta adja ki és főszerkesztőként vezeti a befolyásos Internationak Wine Cellar című amerikai folyóiratot. A magyarok számára fontos lengyel borpiacról Tomasz Prange-Barczynski, a legnépszerűbb helyi szaklap, a Wino alapító-főszerkesztője érkezik - tette hozzá Németh Richárd.

A három szakíró mellett idén három sommelier is helyet kap a zsűri külföldi tagjai között, ők abban segíthetnek majd, hogy "fontos referenciapontokra", a világ legnevesebb éttermeibe kerülhessenek be a magyar borok. Isa Bal MS, Heston Blumenthal három Michelin-csillagos étterme, a The Fat Duck fősommelier-jeként kóstolja majd a mustrára nevezett tételeket, az egyre fontosabb skandináv piacot pedig Andreas Larsson svéd sommelier világbajnok és Christian Aaro, a Dán Sommelier Szövetség elnöke képviseli.

Magyarországról Mészáros Gabriella, a Borkollégium elnöke, Csizmadia-Honigh Péter, az Institute of Master of Wine oktatási menedzsere, valamint Kató András borszakértő, a Terroir Klub igazgatója kap helyet a zsűriben.
Német Richárd beszámolója szerint a bormustrára április 30-ig várják a nevezéseket, majd a bírálatra május 8. és 10. között a Pannonhalmi Főapátságban kerül sor. A zsűritagok az első másfél napon a várhatóan mintegy 300 nevezett tételből kiválasztják a legjobb százat, majd a második másfél napos szakaszban ezeket újrakóstolva a bormustra legjobbjait.

Újdonság lesz, hogy minden nevező borász megismerheti borai írásos értékelését, így fontos visszajelzést kaphat a befolyásos szakemberekből álló zsűritől. Idén várhatóan egy bizonyos ponthatár fölött a nevezett borok pontszámait a közönség is megismerheti. A legnagyobb presztízsű hazai borverseny eredményhirdetését és díjátadó ünnepségét május 11-én Budapesten tartják.