Vadon élő jaguárfaj megmentésén dolgoznak a brazil szavannán.

MTI - Dél-Amerika legnagyobb nagymacskájának, a fekete jaguárnak (Panthera onca) egyik példányát csapdába ejtve elaltatták egy farmon, majd műholdas helymegjelölővel felszerelt nyakörvvel ismét szabadon engedték. Cristina Gianni, a Nex (No Extinction – Nem a kihalásra) nevű civil szervezet alapítója 12 éve működteti a jaguármenhelyet a Brazíliavárostól 80 kilométerre fekvő Preto Velhó-i farmon.

Az éjszaka vadászó, magányosan élő nagymacska ötven kilométert is képes naponta megtenni, de mind ritkább a brazíliai szavannán, ahol egyre szaporodnak a szójaültetvények és a szarvasmarha-telepek. A jaguár 18 latin-amerikai országban honos, Argentína északnyugati részétől a Mexikó középső részén található fennsíkig.

A Xango névre keresztelt, Preto Velhóban elfogott jaguár helyzetét a brazil Ibama Környezetvédelmi Intézet technikusai figyelik a legnagyobb titoktartás mellett. A francia hírügynökségnek is várnia kellett 30 napot a hír megjelentetésével, nehogy Xango vadászok vagy állataikat féltő gazdák kezére kerüljön.

Xango oltalmazása mellett a Nex egy másik nagyratörő terven is dolgozik: Feirának, a vadászok által két éve Amazóniában foglyul ejtett jaguárkölyöknek a szabadon engedésén, ami hatalmas kihívás. "Az esetek többségében a nagymacskáknak a természetbe történő visszabocsátása kudarccal végződött, még Afrikában is, de meg fogjuk próbálni" – mondta Cristina Gianni.

"Amikor hozzánk került, Feira szemmel láthatólag még soha nem hagyta el az erdőt, kerülte a kapcsolatot az emberrel és csak éjjel járt ki. Rájöttem, hogy az ösztöne sértetlen maradt, és megígértem magamnak: mindent megteszek, hogy visszaengedjem a természetbe" – tette hozzá. Az anya két évig tanítja kicsinyét vadászni. Ha ez elmarad, az állat képtelen a túlélésre a vadonban. Feirát ezért külön helyen nevelték, ahol megtanították vadászni és félni az emberektől.

Preto Velhóban jelenleg 22 nagymacska él, közöttük 13 jaguár. Sok közülük kölyökkorában esett fogságba. Xicót például egy család nevelte, a kislányuk ágyában aludt, de győzött a vadállati ösztöne, és meg kellett válniuk tőle. Másik öt jaguárt most készítenek fel a szervezet tagjai a vadonba való visszatérésre.