Az első magyar gyártmányú műhold, a Masat-1 tökéletes mása és 19. századi mérnöki eszközök, az aquincumi Duna-híd makettje és a Pille sugárdózismérő űrhajófedélzeti műszer egyaránt látható a Kreatív Magyarország - Mérnöki Tudás - Múlt, Jelen, Jövő című kiállításon , amely csütörtökön nyílt meg a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központban. 

A tárlat a magyar mérnöki tudás, kutatás-fejlesztés eredményeiről, megvalósult alkotásairól ad áttekintést az érdeklődőknek, felöleli a közlekedés, a járműipar,az építészet, az energetika és a vegyészet tudományterületeit.

A tárlat ismerteti a híres magyar konstruktőrök emblematikus alkotásaikat. A tablók tájékoztatják az érdeklődőket egyebek között a rádió és az internet ősének nevezhető elektronikus hír- és műsorszolgáltató berendezésről, a telefonhírmondóról, amelynek feltalálása Puskás Tivadar nevéhez fűződik. Felidézi a kiállítás a robbanásmentes gyufát szabadalmaztató Irinyi János és a C-vitamint felfedező Szent-Györgyi Albert munkásságát. Az áttekintő anyag tájékoztat Lehner Ödönről, a magyar szecesszió mesteréről és Neumann Jánosról, a 20. század informatikai forradalmának elindítójáról. A megnyitón Kassai Ferenc, a kiállítás anyagát összeállító Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke szólt arról, hogy az audiovizuális kiállítást Brüsszelben is bemutatták 2011-ben, Magyarország EU-elnöksége idején.

Bartal György, a Győr-Moson-Sopron Megyei Mérnöki Kamara elnöke köszöntőjében úgy vélekedett, hogy a múlt műszaki eredményei inspirálóan hatnak a fiatal műszaki nemzedékre, innovatív gondolkodást indíthatnak el bennük, amelynek nyomán újabb és újabb konstrukciók, találmányok születhetnek.

A Mobilis, a "felfedezések háza" a hétvégén ünnepli fennállásának első évfordulóját. Ehhez kapcsolódik az új megoldásokat kereső magyar géniuszokról szóló tárlat, amely április 2-ig látogatható - mondta Szilasi Péter Tamás, a központ ügyvezetője.