A fagylaltok, jégkrémek és parfék több ezer éves történetét bemutató tárlat megnyitójával és fagylaltkiméréssel ünnepelték az idei fagylaltszezon kezdetét csütörtökön Salgótarjánban.

MTI - A tárlatlátogatók az elkövetkező hónapokban a múzeumi belépőjükért egy gombóc fagyit kapnak a legközelebbi cukrászdában. A megnyitón a múzeumban mérték az ingyen fagyit.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban június 1-jéig látogatható a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fagylaltkiállítása, amelyen a hideg édességek történetével és az elkészítésükhöz használatos eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A tárlatnyitón Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a fagylaltszezon nyitányára érkezett mintegy száz diáknak a látszólag hétköznapi nyalánkság történelmi, kultúrtörténeti és gasztronómiatörténeti emlékeit idézte fel: egyebek közt azt, hogy Marco Polo már több ezer éves kínai fagylaltkultúráról számolt be, s Nagy Sándor is sörbetszerű itallal, jégkására öntött borokkal, morzsolt gyümölcsök hűtött levével itatta vezéreit Petra bevételére készülve.

Rédey Judit, a tárlat főszervezője az MTI-nek elmondta: a mai értelemben vett fagylalt hazai diadalútja a reformkorban kezdődött, amikor is a kávéházak mellett megjelentek a cukrászdák mint a társasági élet terei.

A Dornyay Béla Múzeumban látható tárlaton áttekintést nyújtanak a cukrászdák tálalási eszközeiből, a III. Napóleon utáni időkben megjelenő fagylaltoskelyhekből, de bemutatnak fagylaltkészítő füles-lábasokat, nagyméretű amerikai fagylaltgépet és ételhordóként működő fagylaltszállítókat is. A fagylalttörténeti tárlatot Salgótarjánt követően nyáron Szegeden láthatja a nagyközönség.