Eredményesen zárult a Ferencváros új labdarúgó-stadionjának generálkivitelezésére és a meglévő létesítmény bontására kiírt közbeszerzési eljárás, így hamarosan megkezdődhetnek az Albert Stadion körüli munkálatok.



Az új stadion beruházójaként kijelölt, a közbeszerzési eljárást lefolytató Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerdai közleménye szerint a legolcsóbb árat és a legjobb szakmai ajánlatot benyújtó Market Építő Zrt.-vel generálkivitelezési szerződést kötött. A nyertes ajánlat összege 13 488 488 019 forint.

A munkaterület átadása megkezdődött. A stadionnak 2014 őszére kell elkészülnie. Késedelem esetén a kivitelező napi 67,5 millió forint kötbért köteles fizetni. A hibátlan teljesítés biztosítékaként a kivitelező 675 millió forint értékű, indoklás nélkül egyoldalúan készpénzre váltható bankgaranciát adott át a magyar államnak.

A zöld-fehérek a munkálatok ideje alatt a Puskás Ferenc Stadion játsszák hazai mérkőzéseiket. A Ferencváros vasárnap 17 órától a többek között Vass Ádámot is foglalkoztató erdélyi csapat, a mostani idényben a Bajnokok Ligájában szerepelt kolozsvári CFR ellen játssza búcsúmérkőzését az Albert Stadionban.

A Market Építő Zrt. a Wallis Csoporthoz tartozik, ami az ország kilencedik leggazdagabb embere, Veres Tibor tulajdonában van. A Market Zrt. elsősorban a magasépítésben jegyzett vállalat, és bravúros teljesítményt mutatott fel az elmúlt időszakban, hiszen az évek óta erősen hanyatló piacon is rohamosan tudta növelni az árbevételét, az utolsó elérhető adatok szerint 2011-ben már több mint 50 milliárd forintnyi bevételük volt, amiből 2,2 milliárd adózott eredményt hoztak az üzletembernek.



A Puskás Ferenc Stadion lesz a Ferencváros átmeneti otthona

Megszületett a megállapodás a Ferencvárosi Torna Club és a Nemzeti Sportközpontok között: a Puskás Ferenc Stadionban játssza hazai mérkőzéseit az FTC labdarúgócsapata az új Albert Stadion átadásáig. Vígh László kormánybiztos és Kubatov Gábor, az FTC elnöke az elmúlt napokban személyesen egyeztetett egymással a "bérleti konstrukcióról", melynek eredményeként a következő hónapokban mintegy 40 hazai mérkőzésén a Puskás Ferenc Stadionban léphet pályára a Ferencváros.

"Természetesen nagy változás lesz a csapat életében, hogy ideiglenesen el kell hagynunk az Albert Stadiont, de azon dolgozunk, hogy a játékosok és a stáb körüli nyugodt és kiegyensúlyozott légkört megőrizzük az albérletben is" - mondta Kubatov Gábor, aki hozzátette: amennyiben a Puskás Ferenc Stadionban előre lekötött rendezvények időpontja ütközne a csapat valamelyik meccsével, akkor más megoldást találnak. A közlemény szerint a Ferencváros a költözéssel kapcsolatos változásokról egyeztetni fog a szurkolói csoportok vezetőivel és a hivatalos oldalán tájékoztatni fogja a drukkereket.

FTC-Kolozsvár meccsel búcsúzik az Albert Stadion

A Ferencváros a magyar tulajdonban lévő és többek között Vass Ádámot is foglalkoztató erdélyi csapat, a Bajnokok Ligája-résztvevő Kolozsvár ellen játssza utolsó mérkőzését az Albert Stadionban. Hosszú tárgyalássorozat végén dőlt el, hogy a CFR Cluj lesz az ellenfél - tudatta a Ferencvárosi Torna Club.

A dokumentum szerint a Kolozsvár, valamint a klub magyar tulajdonosa, Pászkány Árpád végig nyitott és lelkes volt az egyeztetések folyamán, "így klubunk az idei szezonban a Bajnokok Ligájában szereplő CFR-t hívta meg az Albert Stadion búcsúmérkőzésére" - áll a közleményben. A zöld-fehérek az erdélyi csapat játékereje mellett fontos tényezőként vették figyelme azt is, hogy a klubnak erős a magyar kötődése. "Klubvezetésünk azt is mérlegelte döntése során, hogy a találkozó révén vélhetően több száz határon túli magyar honfitársunkat is meg tudjuk vendégelni a Szentélyben" - írta az FTC.

A stadionbúcsúztató gála március 24-én, vasárnap 17 órakor kezdődik. A jegyeket keddtől árusítja a klub, s ezen a rendezvényen a belépéshez nem szükséges a szurkolói kártya és az aktuális szezonbérletek is érvényesek.



Relikviaként értékesítik az Albert Stadion egyes részeit és tartozékait

A Ferencváros értékesíteni kívánja a hamarosan lebontásra kerülő Albert Stadion egyes részeit és tartozékait - közölte a labdarúgócsapatot működtető FTC Zrt. vezérigazgatója. "Szeretnénk eladni a füvet, a szögletzászlókat, a kapufát, a hálókat és a bérleteseinknek lehetőséget akarunk adni arra is, hogy az évek, évtizedek óta használt székeiket megvásárolják" - mondta Orosz Pál. Hozzátette: a relikviákat a létesítmény búcsúmeccsét követő napokban kezdik árusítani; a bevétel a klub utánpótláskasszájába kerül.

Orosz Pál szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik az Albert Stadion bontása, mivel az új stadiont az állam építi, így az tárgyal a kivitelezővel. Egyelőre még nem hirdették ki a közbeszerzési pályázat győztesét - tette hozzá. A munkálatok megkezdése után ideiglenes otthont kell keresni a klubnak, ezzel kapcsolatban a sportvezető úgy nyilatkozott, hogy "több stadion is szóba került", de ezeket nem kívánta megnevezni. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a Puskás Stadion kapcsán előrehaladott tárgyalások folynak, de hozzátette: amíg nem tudja, mikor kell legkésőbb kiköltözniük az Albert Stadionból, addig nem tud végleges megállapodást kötni az új helyszínről.

"Örülnék, ha le tudnánk játszani az Albert Stadionban még egy-két hazai mérkőzést, hiszen annál kevesebbet kellene bérleti díjra költenünk" - mondta Orosz Pál, aki szerint minden az ütemezés szerint halad, és 2014 végére kész lesz az új stadion.