Izlandon és Új, Zélandon fogadják a legkedvesebben a külföldi turistát, míg Bolíviában a legbarátságtalanabbul - ezt mutatja a Világgazdasági Fórum jelentése, amely 140 országot rangsorol. Magyarország a 140, es listán 116. lett 5,7 ponttal.

(MTI) - Az országokat egy és hét pont között értékelték, az első helyre 6,8 ponttal került holtversenyben a két szigetország. Utánuk Marokkó, Macedónia és Ausztria a sorrend. Az első tízbe bekerült még Szenegál, Portugália, Bosznia, Hercegovina, Írország és Burkina Faso is. Utóbbi három egyaránt 6,6 pontot kapott, akárcsak Barbados, Kanada, Thaiföld, Mali, az Egyesült Arab Emírségek, Szingapúr, Málta, Belgium, Jemen, azaz igen szoros a mezőny.

Ami a lista legalját illeti, Bolívia 4,1 ponttal a sereghajtó. Nála kicsit kedvesebben fogadja az idegeneket Venezuela, Oroszország, Kuvait, Lettország. A "toppokrócok" tízes mezőnyébe bekerült még Irán, Pakisztán, Szlovákia, Bulgária és Mongólia. Utóbbi 5,5 pontot kapott, ugyanannyit mint Kína, Dél, Korea és Szaúd, Arábia - adta hírül a CNN amerikai hírtévé.

A Világgazdasági Fórum vendégszeretet szerinti rangsora része egy széles tanulmányának, amely a turisztikai versenyképességet elemzi országok, földrészek szerint. A rangsoroláshoz saját gyűjtésű adatait, továbbá több nemzetközi szervezet - köztük a Világbank, az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség), az Egészségügyi Világszervezet, az UNESCO - statisztikáit vette alapul.