Ausztrália mégsem engedélyezi Észak-Koreának, hogy nagykövetséget nyisson.

MTI - Az ausztrál kormány saját döntését felülvizsgálva úgy határozott, mégsem engedélyezi Észak-Koreának, hogy nagykövetséget nyisson Canberrában.

A döntés indokaként az ausztrál külügyi szóvivő azt hozta fel csütörtökön, hogy Észak-Korea egy hónappal ezelőtt egy újabb, immár harmadik atomrobbantást hajtott végre, s ezzel durván megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Az év eleji kétoldalú megállapodás értelmében február közepén Canberrába kellett volna érkezniük észak-koreai diplomatáknak, hogy megvitassák, hol és hogyan nyitják meg a diplomáciai külképviseletet. Néhány nappal megérkezésük előtt azonban Bob Carr külügyminiszter bejelentette, hogy tiltakozva az újabb atomrobbantás ellen az ausztrál kormány meghatározatlan időre elhalasztotta a látogatásukat, de továbbra is azon a véleményen van, hogy ésszerű lenne a nagykövetség megnyitása.

A külügyminisztérium azonban most leszögezte, hogy erre mégsem kerül sor. Az észak-koreai nagykövetséget 2008-ban zártak be pénzügyi okok miatt, és újbóli megnyitását Phenjan kérelmezte.