A depresszió kapcsán joggal merül fel a kérdés: melyek azok a jelek, melyek arra utalnak, hogy nem csupán múló rosszkedvről van szó.

Életünk során többször előfordul, hogy elszomorodunk vagy letörtekké válunk. Hangulatváltásainkat néha életeseményeink következményének tartjuk, máskor minden különösebb kiváltó ok nélkül válunk szomorúvá. A lelki fájdalmak részei a mindennapi életnek és nem tartjuk betegségnek időnkénti megjelenésüket. Azonban ha a rossz hangulat tartósan fennáll és befolyásolja a mindennapi életfunkciókat, felmerül a depresszió lehetősége, amit komolyan kell venni, és fellépése esetén orvosi segítséget kell kérni.

A depresszió a leggyakrabban előforduló pszichiátriai zavar, a felnőtt lakosság 8-17 százaléka él át legalább egy epizódot élete során. A depressziós epizód megismétlődhet, egyes esetekben krónikus lefolyást mutat. Leggyakrabban 15–19, illetve 45–50 éves korban jellemző a megjelenése.

Jellemző tünetek

A hangulat megváltozása mellett az érdeklődés és az aktivitás csökkenése a depresszió olyan alaptünetei, amelyek jelentősen befolyásolják a betegek munkaképességét és életminőségét. A depressziós tünetegyüttes a szubjektív szenvedés mellett hatással van a beteg családi életének minőségére, valamint munkahelyi teljesítményére is.

A depresszió legjellemezőbb tünetei:

levert hangulat a nap nagy részében,
az érdeklődés és az örömérzés elvesztése,
étvágycsökkenés,
alvászavar,
meglassult gondolkodás,
energiavesztés és fáradtság,
bűntudat érzése,
lelassult cselekvés és beszéd,
koncentrációs zavarok,
energiavesztés és fáradtság,
akár öngyilkossági gondolatok.

Amennyiben ezen tünetek közül legalább négy jelen van legalább két héten keresztül, valószínűsíthető a depresszió diagnózisa.

Kezelés

A depresszió kialakulásáért az agy biológiai folyamataiban bekövetkező változás a felelős. A szerotonin nevű ingerületátvivő anyagnak kulcsszerepe van ezekben a folyamatokban, de az újabb kutatások a noradrenalin és a dopamin szerepével is foglalkoznak.

A depresszió kezelésére szánt gyógyszerek kutatása alig fél évszázada kezdődött. A legelső vegyületek óta számos korszerű, hatékony készítmény áll a pszichiáterek rendelkezésére. A leghatékonyabb és legbiztonságosabb gyógyszerek az úgynevezett szelektív-szerotonin- visszavételgátlók. Ezekkel a gyógyszerekkel nagyszámú klinikai tapasztalat áll rendelkezésünkre, kevés mellékhatásuk van, és adagolásuk egyszerű.

A depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek, az úgynevezett antidepresszívumok a depresszió valamennyi tünetét enyhítik. Fontos tudni, hogy csak egy-két hét rendszeres gyógyszerszedés után jelentkezik a hangulatjavító hatás. Bizonyos esetekben 4-6 hétnek is el kell telnie ahhoz, hogy az antidepresszívum teljes egészében kifejtse jótékony hatását. Ezért semmiképpen sem szabad a kezelőorvos utasításaitól eltérni, sem a gyógyszer adagját, sem a terápia hosszát illetően, mert visszaesés következhet be.

Forrás: Ötvenentúl.hu