Hétfőn indult és március 22-ig tart az ALTERA Vagyonkezelő Nyrt. törzsrészvényeinek nyilvános jegyzése, a sikeres kibocsátás után előreláthatólag 3-4 héttel a társaság részvényeit bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére.

(MTI) - Az ALTERA 32 alapító-tulajdonosa előzetesen jelezte, hogy várhatóan megkétszerezik korábbi befektetéseiket a kibocsátás során - mondta Szabó Barnabás, az igazgatóság elnöke a cég hétfői sajtótájékoztatóján.
A társaság vezetői szerint a gazdasági válság nyomán történelmi lehetőség nyílik most a tőkepiacokon a befektetésre, s ezt szeretnék kiaknázni. A cég saját tőkéjét kívánják befektetni, a legnagyobb részben vállalati kötvényekbe, továbbá részvényekbe és certifikátokba.
Szabó Barnabás kifejtette: bár a magyar tőkepiac jelenleg nem éppen a legszebb napjait éli, a lejtő alja talán már megvolt, és itt az ideje, hogy elinduljon a növekedés. "Középtávon kezdhetünk optimisták lenni" - tette hozzá. Véleménye szerint a Budapesti Értéktőzsde alkalmas közepes kapitalizációjú cégek sikeres bevezetésére, és az ALTERA "első fecskeként" utat nyithat a többi kibocsátás előtt.
Faluvégi Balázs, az igazgatóság befektetésekért felelős tagja az állampapírokat jelenleg nem tartja jó befektetésnek, egyrészt az alacsony hozam miatt, másrészt a magas szuverén adósságok miatt ezek már nem annyira biztonságosak.
Az ALTERA befektetési stratégiájáról elmondta: a fő terület a vállalati kötvények, a részvények közül pedig előnyben részesítik majd a magas osztalékhozamú papírokat, a hosszú távú befektetésre alkalmas érték alapú részvényeket, valamint a jelentős felértékelődési potenciállal bíró társaságoknak a részvényeit.
A befektetésen elért hozamot elsősorban az egy részvényre jutó saját tőkén keresztül értékeli a társaság, de reményeik szerint a tőzsdei árfolyamból is profitálnak majd a részvényeseik.
A befektetők minimum 500 darabot jegyezhetnek a 2250 forintos árfolyamon kibocsátandó ALTERA részvényekből, azaz a legkisebb befektethető összeg 1,125 millió forint. A minimálisan 200 ezer, de legfeljebb 1,25 millió darab kibocsátandó részvényszám alapján a társaság 400 millió és 3 milliárd forint közötti tőkebevonásra számít.
A nyilvános jegyzés vezető forgalmazója a Buda-Cash Brókerház Zrt.
A társaságot 2012 januárjában 200 millió forintos tőkével alapították meg a tulajdonosok. Az ALTERA egy részvényre eső saját tőkéje 2013. január 31-én 2188 forint volt, ez 9,4 százalékos értéknövekedést jelent a vagyonkezelő egy évvel korábbi indulása óta.