Április 1-jével a Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti telephelye látja el a feladatot, a Madarász utcai épületben megszűnik ez az ellátás.

MTI - Az ügyeleti rend változása a gyermeksebészeti, a gyermektraumatológiai és gyermek-polineuro-traumatológiai ellátást érinti - közölte korábban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A budapesti Heim Pál Gyermekkórház vezetősége a biztonságos gyermeksebészeti ügyeleti feladatok ellátása, a szakorvosok átgondolt munkabeosztása érdekében döntött úgy, hogy a Madarász utcában működő sebészeti osztályt az Üllői úti telephelyre integrálja. A Madarász utcai telephelyen a sebészeti ambulanciát továbbra is folyamatosan működtetik.

A mostani változás, amely egyébként könnyebbséget is hoz, egy évek óta tartó probléma beérése, sok szakember hiányzik ugyanis ezen a területen, és az idős szakemberek terhelhetőségét is szabályozni kellett – mondta el korábban az M1 reggeli műsorában a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató-főorvosa. Az átalakulás lényege, hogy a gyereksebészeti tevékenység megmarad ugyan a Madarász utcában, de az ügyeleti tevékenység a keddi, csütörtöki és vasárnapi napokon más kórházakba kerül – magyarázta Nagy Anikó. A változás célja, hogy egyszerűbb legyen a rendszer, magasabb szintű az ellátás, és ne kelljen olyan hosszasan várakozni, mint eddig.

A részletekről Sárközy Sándor, a gyermeksebészeti osztály vezetője szintén a Ma reggelben elmondta: változás csak az érintett napokon (kedden, csütörtökön és vasárnap) lesz, és a legsúlyosabb eseteket, az újszülötteket és az égetteket ilyenkor is itt és a megszokott rendben látják majd el, az általános sebészeti és a könnyebb baleseti sérülteket azonban máshova irányítják. Kedden a „madarászos ügyeletet” a II. számú Gyermekklinika és a Baleseti Intézet, csütörtökön az I. számú Gyermekklinika és a Péterfy baleseti központja, vasárnap pedig a Szent János kórház veszi át.

A Heim Pál Kórház honlapjáról letölthető a jelenlegi és az április 1-jétől érvényes új rendszer is.