Közel kétszeres túljegyzésre a meghirdetett összegben értékesített hozamcsökkenéssel 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján.

(MTI) - A megszokott összegben, 50 milliárd forint értékben meghirdetett D130626 jelű, 2013. június 26-án lejáró kincstárjegyre az elsődleges forgalmazók 96,597 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be. A múlt héten 129,029 milliárdos ajánlattétel fogadta a szintén 50 milliárd forintos meghirdetést.

Az ÁKK a mostani aukción a meghirdetett összegben fogadott el ajánlatokat és 50 milliárd forintot értékesített a papírból az előző aukciónál 9 bázisponttal alacsonyabb, 4,79 százalékos átlaghozamon, 6 bázisponttal a 3 hónapos diszkont kincstárjegyre hétfőn a másodpiacon kialakult 4,73 százalékos referencia hozam felett.

A heti rendszerességű aukción a kereslet öt hete először esett 100 milliárd forint alá, és azóta először fordult elő, hogy az értékesítést a meghirdetéshez képest nem emelte meg az adósságkezelő. Az aukciós átlaghozam január közepe óta tartó csökkenése viszont folytatódott, az átlaghozam újabb történelmi mélypontra csökkent.