A rossz időjárás okozta áramkimaradás miatt a családi hűtőszekrényekben megromlott csaknem hat mázsa húst adtak le eddig a nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. állategészségügyi telepén - közölte a cég sajtóreferense kedden az MTI-vel.

(MTI) - Szabó Edina elmondta: az 595 kilogramm romlott húst a nyíregyházi járás áramszünettel érintett településeiről szállították be a telephelyre, megsemmisítésre.

A járás 15 települése közül csaknem mindet érintette a csütörtök óta, több napja tartó üzemzavar. Jelenleg Nagycserkeszen, Nyíregyháza külterületi részein, Nyírteleken és Sényőn még mindig nincs áram 988 fogyasztói helyen.

A megromlott, veszélyes hulladéknak számító hús mellett a nem működő hűtőszekrényekben tönkrementek a lefagyasztott zöldség- és gyümölcsfélék is.

Az érintett családokon némileg az segített, hogy csütörtöktől szombat reggelig fagyott, így aki tudta, a szabadban megmenthette a hűtőszekrényekben tárolt élelmet. Utána viszont szombat éjszaka kivételével már mindenütt fagypont felett volt a léghőmérséklet, hétfőn éjjel eső is hullott, így a 20-40 centiméter vastag hótakaró nagy része elolvadt, amely addig viszonylag védte az oda áthelyezett lefagyasztott termékeket.

Szabó Edina megemlítette, hogy a hirtelen olvadás máris belvizet okoz Nyíregyháza orosi, kistelekiszőlői és borbányai városrészében, ahol első fokú készültséget kellett elrendelni kedden. Sok helyen az utcákról kell a vizet szivattyúzni és öt tartálykocsival szállítják el a csapadékvizet a szennyvíztisztító telepekre. Folyamatosan tisztítják a csatornákat, szikkasztókat és az átereszeket is.

A sajtóreferens szólt még arról, hogy Nyíregyháza áramszünettel érintett külterületi részeire a helyi önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő kft. az áram nélkül maradt és fűteni így nem tudó 114 családnak összesen 216 mázsa tűzifát juttatott, illetve ivóvizet is adtak, valamint segítették az érintettek gyógyszerbeszerzését csütörtöktől.