A Demokratikus Koalíció az elektronikus útdíjtendert botrányosnak tartja, szerintük az egész bonyodalom annak az oka, hogy az eredeti tendert nem az a pályázó nyerte meg, akire azt kiírták.

ma.hu - Az e-útdíj körüli botrány legutóbbi fejleménye, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a héten úgy döntött, mentesítést ad az e-útdíj kiépítése során a normál közbeszerzési eljárás alól. A döntéssel tovább szaporodnak az e-útdíj bevezetése körül már eddig is sűrűsödő „aggasztó” jelek. Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az e-útdíj körül egyre tovább burjánzó botránnyal kapcsolatban kérdéseket nyújtott be a miniszterelnöknek.

Oláh Lajos szerint, ha valóban azért lépett vissza a korábbi tendernyertes Getronics, mert alvállalkozóit megfenyegették, akkor az a bűncselekmény alapos gyanúját veti fel, mégsem indult vizsgálat annak kiderítésére, hogy mely alvállalkozókat, kik, mivel fenyegettek meg. Ráadásul a Getronics 35 milliárdja helyett most 42 milliárdra teszik a költségeket, a felmerülő 7 milliárdos kár már mindenképpen indokolttá tenné a vizsgálatot – véli a politikus.

Azt sem érti a DK, hogy miért volt szükség az eredeti közbeszerzési eljárásra, miután a kormány bejelentette, hogy a rendszert közbeszerzési eljárás nélkül szándékozik megépíteni, hiszen erre csak akkor van mód, ha a feladatot a kormányzat saját, belső erőforrásból képes megoldani. A negyedik mobilszolgáltató vagy a Nemzeti Eszközkezelő kudarca után az sem tiszta, hogy Orbán Viktor mire alapozza azt az optimista véleményét, hogy egy ilyen nagyságrendű projektet az állam maga is képes megvalósítani.

Mivel még februárban, az e-útdíjjal kapcsolatban megjelent kormányhatározat szerint a finanszírozásba nem feltétlenül kell utólag uniós forrást bevonni, a DK attól tart, hogy az uniós támogatásról való lemondás mögött esetleg az állhat, hogy így elkerülhető az Unió ellenőrzése, és lazíthatóak legyenek a projekt átláthatósági feltételei.

A megvalósításhoz szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére a bizottsági határozat szerint továbbra is fennáll a közbeszerzési kötelezettség, de minősített eljárás keretében. Mint ismeretes, ilyen eljárást az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésre lehet kiírni. Ezzel kapcsolatban Oláh Lajos országgyűlési képviselő arra lenne kíváncsi, hogy milyen alapvető nemzetbiztonsági érdekünket érinti vagy milyen különleges biztonsági intézkedést igényel az e-útdíj bevezetéséhez szükséges eszközök beszerzése?

A DK szerint botrányosak az e-útdíj bevezetése körül történtek, és szerintük Orbánnak éreznie kéne azt, hogy a látszat azt mutatja: az eredeti tendert nem az a pályázó nyerte meg, akire azt kiírták, mire működésbe lépett a maffia, amelynek orra elől a zsíros üzletet elhalászták, a kormánytöbbség pedig ezzel a maffiával működik együtt, és annak falaz. Ezzel kapcsolatbanis szeretnék megismerni a valóságot.

Oláh Lajos szerint, ha csakugyan bűzlött is valami Hamlet korának Dániájában, az még mindig valóságos illatszerraktár volt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében élni kénytelen Magyarországhoz képest.