A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma lengyel eredetű „sajtokban” mutatta ki növényi zsír jelenlétét.
A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (Pest Megyei KH ÉbÁI) szakemberei közérdekű bejelentés kivizsgálásakor februárban vettek első alkalommal mintát sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek más lengyel üzemekből származó sajtok esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.
A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló szigorú uniós előírások alapján a sajtok – típustól és megnevezéstől függetlenül – kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, tehát a fogyasztókat megtévesztették.
A lengyel előállító üzemekből származó többféle hamisított sajt (trappista, nagylyukú és edámi sajt) 2-3 kg-os tömbökben került kereskedelmi forgalomba több magyarországi vállalkozás közreműködésével. A fogyasztók kis kiszerelésben is találkozhattak a termékekkel, amennyiben a kereskedelmi előrecsomagolás végzésére jogosult üzletek azt helyben darabolták és csomagolták.
A NÉBIH az EU tagállamok által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF) értesítette a lengyel hatóságot a feltárt élelmiszer-hamisításról.
Az érintett tételeket kivonták a forgalomból. Az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozással szemben (BEN HOLDING Zrt.) – a kb. 40 tonna tételből történő mintavétel alapján több tíz milliós nagyságrendű – bírságot szabnak ki.
0 Megjegyzések