Március 27-től április 10-ig ismét Ukrajnában tesz látogatást a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy folytassa a hitelfolyósításról szóló tárgyalásokat.

MTI - Az IMF küldöttsége idén január 29. és február 12. között folytatott megbeszéléseket Kijevben az Ukrajnának folyósítandó hitel újraindításáról, majd visszautazott Washingtonba összegezni a megbeszélések tapasztalatait és előkészíteni a tárgyalások újabb fordulóját.

Az ukrán vezetés most 15,4 milliárd dolláros hitelre számít a Nemzetközi Valutalaptól. Az IMF 2011 márciusában állította le a 2010 júliusában indított, 15,5 milliárd dolláros hitelprogramot, mert az ukrán kormány elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését, amit az IMF továbbra is feltételül szab. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök januárban még úgy nyilatkozott, hogy az ukrán vezetés hajlandó engedményt tenni az IMF-nek a lakossági gázár kérdésében, azaz a tehetősebbek esetében kész a piaci árra emelni az energiafogyasztás költségét.

Az ukrán kormányfő a delegáció februári távozásakor arról számolt be, hogy mindkét fél szerint kedvezően alakulnak a tárgyalások. Ukrán sajtóforrások szerint az IMF-küldöttség az ukrán nemzeti banknál tett látogatásakor is elégedetten nyilatkozott a jegybank által vállalt kötelezettségek teljesítéséről.

A valutaalap képviselői ugyanakkor felhívták Kijev figyelmét  arra, hogy komoly erőfeszítéséket kell tennie az általa előirányzott 3-3,5 százalékos gazdasági növekedés elérése érdekében. Jelenleg szakértők ugyanis legfeljebb 1 százalékosra becsülik az ukrán gazdaság idei növekedését. Az állam emellett jelentős folyó fizetési mérleghiánnyal is küzd, ami a gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulása esetén sebezhetővé teszi Ukrajnát.

Szakértők szerint a delegáció első látogatásának fő feladata az volt, hogy tájékozódjon Ukrajna jelenlegi gazdaság helyzetéről, eszerint határozva meg az együttműködés folytatását, amely a hitelprogram aláírásához vezethet.