Mintegy harmincan meghaltak Bassár el-Aszad szíriai elnök szülőhelyén különböző szíriai alavita családi klánok fegyveres összecsapásában.

MTI - A rezsimmel szemben álló erők szerint a halottak között van az államfő egyik unokatestvére.

Az ő halála robbantotta ki az erőszakcselekményeket. Hilál el-Aszadot, aki egy rezsimhű félkatonai csoport élén állt, egyes hírek szerint egyik bizalmasa ölte meg a hét végén egy pénzügyi vita után, mások szerint egy bizalmasa feladta a lázadóknak, és az utóbbiak végeztek vele.

A színhely a tengerparti Latakia tartomány al-Kardaha faluja volt, ahonnan az alavita kisebbséghez tartozó Aszad származik. A szíriaiak többsége szunnita muzulmán. Rakétatámadásban meghalt Damaszkusz külvárosában az Európai Unió küldöttségének egyik munkatársa, Ahmad Siháde - közölte szerdán Brüsszelben Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A halálos incidens a főváros Daraja negyedében történt, ahol a munkatárs éppen humanitárius segély szétosztásában vett részt. A szíriai kormány nehezményezi az ellenzéknek nyújtott nyugati támogatást: a SANA hivatalos hírügynökség szerdai jelentése szerint a damaszkuszi külügyminisztérium előző nap ilyen értelmű levelet küldött Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a világszervezet biztonsági tanácsi vezetőinek.

Az, hogy egyes országok "nem halálos katonai felszerelést" szándékoznak szállítani az ellenzéknek, további bizonyítéka annak, hogy a fegyveres felkelőket támogatják - áll a levélben. A rezsim szerint a legutóbbi fegyverszállítmányok az iszlamista an-Nuszra Fronthoz érkeztek.