Győri Enikő, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára a víz világnapja alkalmából rendezett konferencián pénteken kijelentette: a magyar kormány egyértelmű célja, hogy a nemzetközi szervezetekkel, a nemzeti kormányokkal, az üzleti szférával és a civil társadalommal szoros együttműködésben a világtalálkozón konkrét eredményeket tegyen le az asztalra, melyek alapján a nemzetközi közösség folytatni tudja az érdemi munkát.

(MTI) - A holland fővárosban tartott rendezvényen magas szinten képviseltették magukat civil szervezetek, az ENSZ szakosított szervezetei és több tagállama is.

A külügyminisztérium közleménye szerint Győri Enikő kiemelte, hogy a víz különösen értékes erőforrás Magyarszág számára, s ez egyszerre jelent előnyt és felelősséget.

Győri Enikő az MTI-nek telefonon elmondta: a konferencián átvette a stafétát Hollandiától, ez év októberében ugyanis Budapesten rendezik majd meg a Víz Világtalálkozót.

"A célunk ezzel az, hogy igyekezzünk ráirányítani a figyelmet arra, hogy a víz mennyire fontos" - hangoztatta az államtitkár, aki azt is kiemelte, hogy a Föld lakosságának nagy része nem jut elegendő tiszta ivóvízhez, alapvető higiéniai problémákkal küzd, és sok helyütt a szennyvízelvezetés sem megoldott.

Győri Enikő elmondta, a holland szervezőkkel együtt ő is azt szeretné, hogy a vízzel kapcsolatos teendők is kerüljenek be az úgynevezett fenntartható fejlődési célok közé. Az ezeket kidolgozó munkacsoport egyik társelnöke pedig Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-nagykövete lett - tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár már korábban jelezte, hogy eljön a budapesti rendezvényre. Arról is beszámolt, hogy Hágában módjában állt találkozni Libéria elnökével, Ellen Johnson-Sirleaffel, valamint Vilmos Sándor holland trónörökössel is, akit hamarosan királlyá koronáznak. Győri Enikő az MTI-nek hangoztatta, azt szeretné, ha a budapesti csúcstalálkozón minden földrész képviseltetné magát.