Már az elmúlt években is lemondott néhány barna medve a téli álomról, de soha nem voltak még ennyien, mint ezen a télen. 

Számos barna medve mond le a téli álomról Spanyolország északi körzeteiben, a szakértők értetlenül állnak a jelenség előtt. Az elmúlt hetekben legalább nyolc nőstény medvét láttak, amint bocsaikkal vonultak a Kantábriai-hegységben - írta a La Vanguardia című lap. "Ez egy új jelenség, még nem találtunk rá magyarázatot" - mondta Guillermo Palomero, a barna medvéket oltalmazó spanyol alapítvány elnöke.

Már az elmúlt években is lemondott néhány barna medve a téli álomról, de soha nem voltak még ennyien, mint ezen a télen. A barna medvék esetében hasonló trendet eddig még nem figyeltek meg más országokban. Az időjárás nem lehet oka a jelenségnek. A tél egyáltalán nem volt enyhe, kiterjed havazásokat is hozott. A Kantábriai-hegységben mintegy 180 barnamedve él.

A medvék téli álma

A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve (leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé) odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél. Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni.

Ősszel a medvék hozzákezdenek létfontosságú téli nyugvóhelyük kereséséhez. A maláj medvét és feltehetően a pápaszemes medvét kivéve minden medvefaj alszik téli álmot. A fekete, a barna, az örvös medvék és az óriás pandák ehhez barlangokat építenek a földbe, a jeges medvék a hóba vájják az odút. A fekete medvék a legleleményesebbek: fákon, vízelvezető csövekben, vagy a házak faverandái alatt is találnak megfelelő helyet.

Ellentétben a valódi téli álmot alvó állatokkal, a medvék számára a téli pihenő csupán egy-egy nem túlságosan mély álom. Az anyagcsere jelenségek 25%-al lesznek lassabbak, a testhőmérséklet 7-8oC közé süllyed, a szívverés 40-50-ről 7-8-ra. A medve a tartalékolt zsírkészleteit fogyasztja. Izomzata valamelyest leépül, ám a leépülés termékei tavasszal ismét a csontépítésnél hasznosulnak, így a medve jó kondícióban hagyja el barlangját.