Az egyiptomi elnök arra számít, hogy az új parlament majd csak az év végén alakulhat meg.

MTI - Elképzelhető, hogy az egyiptomi parlamenti választásokat csak októberben, vagyis az eredetileg tervezettnél hat hónappal később lehet megtartani - mondta Mohamed Murszi államfő a MENA állami hírügynökség szerdai jelentése szerint.

Az elnök arra számít, hogy az új parlament majd csak az év végén alakulhat meg, ugyanis egy új választási törvény jóváhagyása valószínűleg két és fél, a választások előkészítése pedig újabb két hónapot vesz majd igénybe.

Murszi a Katarban élő egyiptomi közösség képviselői előtt beszélt abból az alkalomból, hogy részt vesz egy arab csúcsértekezleten.
Murszi eredetileg április végére írta ki a választásokat, amelyeket négy fázisban rendeznének meg, de tervét meghiúsította egy bírósági döntés, amely megsemmisítette az elnök erről szóló rendeletét.

Az eredeti terv szerint az új törvényhozó testület már július elején megalakult volna.

A halasztás politikai értelemben lélegzetvételnyi időt ad a kormánynak arra, hogy megalkudjon a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról a 4,8 milliárd dollár értékű hitelről, amely szükséges az egyiptomi gazdasági válság enyhítéséhez. Ha viszont Egyiptom megállapodik az IMF-fel, akkor olyan gazdasági megszorító intézkedéseket kell meghoznia, amelyek nagyon népszerűtlenek lesznek. A kormány egyik minisztere március elején azt mondta: arra számít, hogy június végére sikerül megállapodni a szervezettel, és a hitel első részletét szintén az év végén megkaphatja az ország.

A halasztás ezenkívül időt adhat Murszinak arra, hogy rávegye az ellenzéket a választásokon való részvételre. A világi pártok ugyanis a voksolás bojkottját tervezik, mert szerintük a jelenlegi választási törvény a hatalmon lévő iszlamistáknak kedvez.