Kutatók szerint a hegyi erszényespele lehet a klímaváltozás első áldozata Ausztráliában.
A kontinens átlaghőmérsékletének mindössze egyetlen Celsius-fokos emelkedése esetén a hosszú farkú, ritka apróság egy évtizeden belül kipusztulhat - figyelmeztetnek a kutatók.

MTI - A hegyi erszényespele több mint 25 millió éve része az ausztrál ökoszisztémának, ám a becslések szerint ma már mindössze 2000-2600 egyede él a kelet-ausztráliai Új-Dél-Wales és Viktória államok között húzódó Snowy-hegység területén. "A hőmérsékletben bekövetkező változás sokféleképpen okozhatja az állatok pusztulását az adott környezetben" - mutatott rá Michael Archer, az Új-Dél-Walesi Egyetem paleontológusa és természetkutatója.

Az apró erszényesek - amelyeknek testhossza legfeljebb a 14 centimétert, testsúlya pedig a 10-50 grammot érheti el - kőrakásokba bújva alszanak téli álmot az év azon hat hónapjában, amikor hótakaró borítja a hegyeket. A szigetelőanyagként szolgáló hórengeteg megakadályozza, hogy a kőrakások túlságosan kihűljenek és ezáltal megvédi az állatokat a fagyástól.

Az Australian Zoologist című folyóiratban közölt tanulmány előrejelzései szerint 2020-ig egy Celsius-fokkal, 2050-ig 3 Celsius-fokkal fog növekedni az átlaghőmérséklet Ausztráliában. A helyi meteorológiai intézet szerint az ausztráliai átlaghőmérséklet nagyjából 0,7 Celsius-fokkal növekedett 1960 óta és a 2001-2010 közötti időszak volt a kontinens eddig mért legmelegebb évtizede.

A hóhiány következtében az állatok még azelőtt előbújhatnak téli rejtekhelyükről, hogy a táplálékul szolgáló lepkefélék és növények elérhetővé válnának, emiatt pedig az apró erszényesek éhen pusztulhatnak. "Az éves átlaghőmérséklet mindössze egyetlen Celsius-fokos növekedésének következtében is elveszíthetjük a havat. Az állatok élőhelyén a hőszigetelés dönt életről és halálról" - húzta alá a szakember.

A kutatók azt remélik, hogy sikerül kialakítaniuk egy olyan tenyészkolóniát az alacsonyan fekvő esőerdőkben, ahol hozzászoktathatják az állatokat a melegebb klímához, amelyben egykor őseik is éltek. Mint arra a szakember rámutatott: "Amennyiben ezt nem tesszük meg, akkor szinte garantált, hogy a klímaváltozás következtében elveszítjük ezt az állatot".