Budapest - A bíróság szerint jogellenesen utasította el a budapesti rendőrfőkapitány a Tiszta Kezek mozgalom vezetőjének bejelentését, hogy 5, 10 fővel tüntetést kezd a Szent György téren a Sándor, palota előtt március 12, 20 között az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva - közölte a mozgalom alapítója szerdán az MTI, vel.

(MTI) - Nagy Navarro Balázs közleményében felidézte: a főkapitány hatáskör hiányára hivatkozva utasította el a bejelentést, mivel szerinte a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta a területet, ezzel az közterület jellegét elveszítette, így arra nem vonatkozik a gyülekezési törvény.

Ismertetése szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi jogerős határozata szerint téves a jogszabály olyan értelmezése, hogy a TEK intézkedése miatt a tér elveszítette volna közterület jellegét és kimondta: az "adott terület használata korlátozódik, de nem olyan módon, hogy az nem lesz mindenki számára hozzáférhető. Ebből következően a rendezvénytartás helyszínéül megjelölt terület közterületi minőségét a személy,  és létesítménybiztosítási intézkedés nem érinti".

A bíróság szerint a főkapitány tüntetési bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzése jogszabálysértő volt. A bíróság megállapította, hogy a gyülekezési törvényben meghatározott tiltó okok hiányában a rendezvény megtartható lett volna.

Nagy Navarro Balázs szerint a bíróság döntése azt jelenti, hogy a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom két vezetője jogszerűen tüntetett a Sándor, palota előtt, ezért a rendőrségnek nem volt joga március 13, án hajnalban gyakorlatilag feloszlatni a demonstrációt, és előállítani a két tüntetőt. Hozzátette: ezért törvénysértő a rájuk kiszabott 50 ezer forintos bírság is.

Mindezek alapján a mozgalom a rendőri vezetők felelősségre vonását követeli - írta közleményében Nagy Navarro Balázs, amelyben lemondásra szólította fel Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitányt.